op stap met een knipoog naar het verleden

Wandel mee met de GW Wandelpool

Eens in de 3 of 4 weken op zaterdagochtend organiseren we in en rond de gemeente Ede een wandeling. Deelname is vrijwillig: iedereen die zin heeft om met ons mee te wandelen is welkom. We starten om 9.30 uur. In principe gaat de wandeling altijd door. Mocht het om de een of andere reden niet doorgaan, dan geven we hiervan bericht op de agenda. De wandelingen kun je zelf downloaden via de website.

Het is niet nodig je op te geven. Heb je vragen stuur dan even een mailtje naar geografischwandelen@gmail.com                               

 WANDELAGENDA   SEPTEMBER 2019 - DECEMBER 2019  

28 september 2019  Rond de Groene Bedstee 

Afstand: 10 km

Start: Parkeerplaats restaurant Road House (voorheen De Leeren Doedel/Pinoccio

Parkeren: Parkeerplaats restaurant Road House, Amsterdamseweg 467, 6816 VK     Arnhem (voorheen De Leeren Doedel/Pinoccio) 

OV: Bushalte De Leeren Doedel, Arnhem

Een rondwandeling over de landgoederen Lichtenbeek, Boschveld en Mariëndaal met als kers op de taart de berceau de Groene Bedstee. Dit afwisselende landschap met graslanden, akkers en bossen kent een rijke historie. Grafheuvels uit de bronstijd, landhuis Mariëndaal dat vroeger een klooster was, een bijzondere picknickplaats met een grafzerk als tafel, een neoromaanse kapel en natuurlijk de fraaie beukenberceau De Groene Bedstee. Op landgoed Lichtenbeek is tijdens de Slag om Arnhem zwaar gevochten. Jaarlijks worden de gesneuvelde soldaten herdacht op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek.

26 oktober 2019 Landgoed De Valouwe

Afstand: 8,1 km                             

Start: Bij de toegang tot de Valouwe aan de Wekeromse weg

Parkeren:
Ga vanuit Ede richting Apeldoorn. Bij de Driesprong links richting Wekerom. Net voor de bushalte De Valouwe (de bushaltes De Valouwe staan recht tegenover elkaar) rechts af de oprijlaan op. De auto kan geparkeerd worden aan de kant of in de bocht op het punt waar de auto niet verder mag.

OV: Bushalte De Valouwe. De bus stopt 15 meter voorbij de toegangslaan.

Op dit particuliere landgoed, dat bij paardenliefhebbers bekend is als crosstrain- en wedstrijdlocatie, is het heerlijk wandelen. We worden verrast door een gevarieerd landschap van mooie beukenlanen, heide, rododendrons, jeneverbessen en diverse percelen naaldhout. Vroeger is hier zelfs een vliegveld met vliegschool geweest! Via de Wekeromse Eng en de rand van het Wekeromse Zand komen we weer terug op het landgoed. In dit gedeelte getuigen grafheuvels van een ver verleden.

23 november 2019 Variatie rond een wijngaard

Wandelen langs de bosrand, op de stuwwal, over zandwegen en akkers. Voeg daarbij een beekdal, een koninklijk landgoed, een arboretum en een wijngaard. Genoeg te zien en te beleven om je wandelschoenen aan te trekken voor deze wandeling in de driehoek Wageningen-Hoog, Renkum en Wageningen.

14 december 2019 Landbouwenclave Noord-Ginkel

Afstand:   7,2 km.

Start: Parkeerplaats bij Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2-A Ede.  

Parkeren: Parkeerplaats bij Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2-A Ede. Ga vanuit Ede richting Arnhem (N224) na heideveld linksaf de Groot Ginkelse weg op. Volg de richtingaanwijzer naar het Natuurcentrum.

OV: niet bereikbaar met OV.

Ook in de winter is de landbouwenclave Noord-Ginkel de moeite waard! We maken een mooie en afwisselende wandeling door bos, langs akkers en heide. Over vlonders passeren we de Heidebloemplas, Plas van Gent en Kreelse plas. Op de terugweg nemen we nog even een kijkje bij de schaapskooi.