op stap met een knipoog naar het verleden

Wandel mee met de GW Wandelpool

Eens in de 3 of 4 weken op zaterdagochtend organiseren we in en rond de gemeente Ede een wandeling. Deelname is vrijwillig: iedereen die zin heeft om met ons mee te wandelen is welkom. We starten om 9.30 uur. In principe gaat de wandeling altijd door. Mocht het om de een of andere reden niet doorgaan, dan geven we hiervan bericht op de agenda. De wandelingen kun je zelf downloaden via de website.

Het is niet nodig je op te geven. Heb je vragen stuur dan even een mailtje naar geografischwandelen@gmail.com                               

 WANDELAGENDA   MAART 2020  - APRIL 2020

14 maart 2020 Prattenburg, Amerongse Berg en Elsterberg

Afstand: 10 km.

Parkeren en start: Parkeerplaats Groene Entree Prattenburg (schuin tegenover restaurant De Drie Zussen), Cuneraweg 412, 3911 RW Rhenen. Let op: de toegangsweg naar de parkeerplaats heeft een eigen oversteek met verkeerslichten. Rijd zover door totdat op de paal voor fietsers "Wacht op het groene licht" komt te staan.

OV: Bushalte Rhenendael-West, Rhenen. Loop naar de Cuneraweg. Ga LA. Bij de tweede verkeerslichten is links de toegangsweg naar de parkeerplaats.

Aan de rand van Veenendaal, net op het grondgebied van Rhenen, ligt het Landgoed Prattenburg. Vanaf de Groene Entree lopen we het bos in met uitzicht op het kasteel. Beukenlanen brengen ons naar een heidegebied en het verstilde Egelmeer. We beklimmen de Amerongse Berg en rusten even uit op de bankjes rondom de solitaire eik die in het midden van het sterrenbos staat. Over de groene ruggegraat van de Utrechtse Heuvelrug bereiken we de Elsterberg. Door het heuvelachtige bosgebied van Prattenburg dalen we weer af naar het beginpunt. 

18 april 2020 Landgoed Hoekelum en Sysseltse lanen

Afstand: 13 km.

Parkeren en start: Parkeerplaats kasteel Hoekelum, Edeseweg 124, 6721 KE Bennekom.

OV: Bushalte Horalaan, Bennekom. Loop vanaf de bushalte richting Bennekom. Ga tussen de stenen pilaren de oprijlaan van kasteel op naar de parkeerplaats.

Landgoed Hoekelum ligt als een parel ingeklemd tussen de spoorbaan Ede-Arnhem en de A12. Ondanks de geluiden van het voortrazende verkeer is het heerlijk wandelen rond het kasteel en in het in de landschapsstijl van Jan David Zocher aangelegde park. We slingeren langs de ijskelder en kruisen de zichtlaan met uitzicht op het kasteel en de vijverpartij. Via een tunneltje onder de A12 bereiken we het minder bekende zuidelijke deel van het landgoed, dat grenst aan de Bennekomse heide. Langs bloemrijke akkerranden komen we uit bij de resten van prehistorische akkers: Celtic Fields. Nog ouder zijn de even verderop gelegen grafheuvels. Langs de rand van de Ginkelse heide getuigen inkervingen op een oude beuk van recentere geschiedenis: de Airborne Luchtlanding in 1944. Lange beukenlanen van het bosgebied de Sysselt brengen ons weer terug naar landgoed Hoekelum.