• Verschenen: Wandelen rond Ede
  • 15 rondwandelingen in Edese natuurgebieden
  • Ook leuk om cadeau te geven!
  • Prijs: € 14,95
                                        op stap met een knipoog naar het verleden

  Westerdijkshorn, Onderwierum en Menkeweer

verdwenen door ontvolking en concurrentie

Startpunt van de wandeling:

Station Bedum

Eindpunt van de wandeling:

Baflo

Lengte wandeling: 19 km 

Horeca onderweg:

In het begin van de wandeling is horeca aanwezig in Bedum. Onderweg in Onderdendam bij de brug. In Baflo rechts voor station is café Beuving.

Route Westerdijkshorn. Onderwierum en Menkeweer
PDF – 414.8 KB 252 downloads
Kaartje Bedum-Baflo
Afbeelding – 420.0 KB 242 downloads
gpstrackBedum-Baflo
Geografische data – 1.9 MB 240 downloads
Kijkpunten Westerdijkshorn, Onderwierum en Menkeweer
PDF – 188.5 KB 203 downloads

Routebeschrijving: 

Vanaf het stationspleintje in Bedum de 2e straat schuin LA. Links is een plantsoen met vijver. Kruispunt RD. (Beatrixlaan) Op de Y-spiltsing RA. (Margrietlaan) Kruispunt Wilheminalaan RD. (Emmalaan) Bij de kerk LA. (Bernhardlaan) Aan het einde RA. (Julianalaan) Na het voormalige schooltje (nu 2 woningen: nr. 22 en 22A) LA tegelpad. 

Aan het einde, voor de brug RA. Bij de volgende brug LA. Na de brug LA. (Grotestraat) We komen bij de Walfriduskerk. 

Ga na hier wat rond gekeken te hebben terug naar de Grotestraat en vervolg de route. Straat oversteken, RD tussen de winkels door. (One Way en Plus) Na de parkeerplaats (voor kledingcontainer) RA klinkerstraat in. (Kleinestraat) RD tot Schoolstraat. Hier RA. Voor de brug LA. (Het Boterdiep stroomt aan de rechterhand) Bij de voorrangsweg RA de brug over. Na de brug LA. (Burchtstraat) Einde Burchtstraat RA. (Folkerdastraat) Einde Folkerdastraat LA (Thedemastraat) Loop steeds RD. Thedemastraat wordt Oude Dijk. Hier lopen we Bedum uit. Einde Oude Dijk RA. (Wolddijk) Spoorlijn oversteken en Westerdijkshorn in lopen. Aan de rechterkant staat de Oude toren van Westerdijkshorn met de begraafplaats er omheen. De boerderij die naast de begraafplaats staat was de weem. (pastorie)

Even verder rechts staat het oude Diaconiehuis. 

Bij  ANWB wegwijzer 66806 LA. Betonweg richting Winsum. Na 2 veeroosters LA Dijkhorsterpad. Volg dit fietspad met de bocht mee naar rechts met aan de linkerhand het water Oude Aa. Bij brug met ANWB-wegwijzer RD. Bij de volgende brug met ANWB-wegwijzer RA. Over veerooster en passeer de boerderij.

Bij ANWB-wegwijzer RD richting historische begraafplaats Onderwierum. Neem het graspad RA naar de begraafplaats.

Loop vanaf de begraafplaats het graspad terug en ga bij het betonpad RA. Ga voor nr. 17 LA. Graspad naar Onderdendam. Bij betonfietspad RA. Bij toegangshek Oude Bosch LA. Bij kruising de Achterweg oversteken en RD klinkerpad tot het Winsumerdiep. RA tot de brug. (Om het kerkje te bekijken bij de brug RD gaan.) LA de brug over, bochtje naar rechts en direct LA richting Warffum.  Bij Y-splitsing rechts richting Warffum. Loop RD over asfaltweg Onderdendam uit tot bruggetje aan rechterkant van de weg met bord historische begraafplaats.  

Ga het bruggetje over en ga door het hek Menkeweer naar de begraafplaats. Loop hetzelfde pad terug naar de weg en ga daar RA. Volg de Warffumerweg die Onderdendamsterweg wordt ongeveer 2 km. Ga de brug over en na de brug LA fietspad op. (Molenweg) Bij het huis van 1773 RD. Bruggetje over en volg het smalle betonpad steeds RD. Met het water aan de rechterhand. Blijf dit lange pad volgen, dat aan het eind een bocht naar links maakt.

Ga bij de verkeersweg (Tinallingerweg) RA. Loop steeds RD, spoorwegovergang over en direct LA. (Stationsweg) 

versie 1.0  6 augustus 2018