Kijkpunten: Koudekerke en het Zuidland
1. De ringwalburg van Burgh
Aan het eind van de 9e eeuw werd deze ringwalburg gebouwd ter verdediging van de Vikingen. Als er gevaar dreigde vond de bevolking van Burgh een veilig heenkomen binnen de aarden wal. Het cirkelvormig terrein was omgeven door een brede gracht. Met de aarde uit de gracht werd de wal gebouwd. Bovenop de wal stond een houten borstwering of palissade. In 2007 is deze ringwalburg gereconstrueerd.
De zeedijk werd dan door deze schuring ondermijnd waardoor de dijk plotseling kon instorten. Wanneer men vreesde dat de zeewerende dijk het spoedig zou begeven, werd landinwaarts een reservedijk (inlaagdijk) aangelegd. Het land tussen de zeedijk en de nieuwe dijk werd "inlaat" genoemd. Dit stuk land werd gebruikt om veen uit te halen voor de zoutwinning, voor hooiland en om er klei uit te halen voor de nieuwe dijk. Zo ontstonden de zgn. karrenvelden, gebiedjes met evenwijdig lopende sloten. Een dorp dat tussen de zeedijk en de inlaagdijk lag werd opgeheven en afgebroken. Zo verdwenen tussen 1450 en 1600 veertien dorpen in het water. Van Koudekerke bleef alleen de kerktoren staan als baken voor het scheepvaartverkeer op de Schelde. De toren is vrij toegankelijk. Op weg naar boven beleef je de geschiedenis van Koudekerke. Eenmaal boven word je beloond met een prachtig uitzicht over de Oosterschelde, de karrenvelden en inlagen.
In de strijd tegen het water werden in Zeeland tussen 1906 en 1935 120 km. muraltmuren op de dijken geplaatst. Deze door ir. De Muralt bedachte betonnen muurtjes waren een goedkoop alternatief om de dijk te verhogen. Helaas boden ze niet genoeg weerstand tegen het water.
Dit waterbekken is gebruikt als haven voor de Oosterscheldekering. Op een van de caissons is nu een uitkijkpunt.
Het lijkt erop dat jonge zilvermeeuwen op de paaltjes een rondetafelconferentie houden.
5. Rengerskerke, Simonskerke, Lookshaven en Serooshaven
Simonskerke werd op het eind van de 15e eeuw buitengedijkt. Lookshaven en Serooshaven waren gehuchten waar vissers woonden.