• Mooie wandelgidsen!
  • Wandelen rond Ede € 14,95
  • Op zoek naar verdwenen dorpen € 14,95
  • Bestellen op deze site
  • Ook verkrijgbaar bij de boekhandel
                                        op stap met een knipoog naar het verleden

Wandel mee met de GW Wandelpool

Eens in de 3 of 4 weken op zaterdagochtend organiseren we in en rond de gemeente Ede een wandeling. Deelname is vrijwillig: iedereen die zin heeft om met ons mee te wandelen is welkom. We starten om 9.30 uur. In principe gaat de wandeling altijd door. Mocht het om de een of andere reden niet doorgaan, dan geven we hiervan bericht op de agenda. De wandelingen kun je zelf downloaden via de website.

Het is niet nodig je op te geven. Heb je vragen stuur dan even een mailtje naar geografischwandelen@gmail.com                               

************ WANDELAGENDA ***********  

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen gaat de wandeling van 16 januari niet door.

13 februari 2021

Over het Jachtpad

Afstand: 8,5 km.

Parkeren en start: In de berm, even na Fonteinallee 26, 6865 ND Doorwerth. De wandeling begint waar de Fonteinallee een bocht maakt en evenwijdig aan de A50 gaat lopen. (Kom je vanaf de Boersweg, dan moet je dus na de helling op de Fonteinallee rechtsaf. Dus niet linksaf naar het kasteel.) Hier gaat een klompenpad steil omhoog de Noordberg op.

OV: niet bereikbaar met OV.

In 1847 schreef de rentmeester van kasteel Doorwerth een wandelboek met zes wandelingen door het landgoed. Mathilde Maijer en Geert Neijland hebben deze wandelingen zo goed mogelijk nagelopen en vertaald naar deze tijd. In hun boek Wandelen in het Doorwerth van 1847 beschrijven zij deze wandelingen met uitgebreide toelichtingen, gedetailleerde kaarten en afbeeldingen. 
Het Jachtpad loopt van de Noordberg tot het landgoed Duno. We klimmen direct al steil omhoog en worden verrast met prachtige uitzichten richting Heelsum. Het pad kronkelt langs de bosrand en brengt ons bij de uitkijktoren op de Boersberg. We nemen even een kijkje op de Reigersberg en de Tafelberg, waar ooit Willem III aan de koninklijk tafel een maaltijd zou hebben bijgewoond. We lopen boven het Lutsendal en kijken vanaf de Charlottenberg uit over het cascadedal. Daarna dalen we af naar de Fonteinallee. Langs kasteel Doorwerth en de Boersberg keren we terug naar het beginpunt.

 maart 2021

Wekeromse Zand

Afstand: 11,5 km.

Parkeren en start: Parkeerplaats Wekeromse Zand, Hoeverweg, 6733 BH Wekerom.

OV: Bushalte Lavendula, Wekerom. Loop vanaf de bushalte 200 m. richting Ede. Ga rechtsaf de onverharde doodlopende weg in. Deze komt uit bij de parkeerplaats.

Het Wekeromse Zand is een gebied vol variatie. Ploeterend door het levende stuifzand geeft je het gevoel alsof je in een mini-woestijn loopt. De route gaat langs twee vennen, overblijfselen van oorspronkelijk Zeven Kolken. Een gerestaureerde boerderij met voorraadschuur, raatakkers en een oude Germaanse Put voeren ons terug in de IJzertijd. We komen door het Eikenstek, de Achttien Bunder en De Scheeleberg met akkers, loofbos en heideveldjes. Langs de met heide begroeide rand van het stuifzand keren we terug. Hier grazen heidekoeien, nakomelingen van het Jutlandras. Het pad loopt omhoog naar een bankje met panorama. Met een beetje geluk spot je een kudde moeflons, een krassende raaf of jagende buizerd.