op stap met een knipoog naar het verleden

Wandel mee met de GW Wandelpool

Eens in de 3 of 4 weken op zaterdagochtend organiseren we in en rond de gemeente Ede een wandeling. Deelname is vrijwillig: iedereen die zin heeft om met ons mee te wandelen is welkom. We starten om 9.30 uur. In principe gaat de wandeling altijd door. Mocht het om de een of andere reden niet doorgaan, dan geven we hiervan bericht op de agenda. De wandelingen kun je zelf downloaden via de website.

Het is niet nodig je op te geven. Heb je vragen stuur dan even een mailtje naar geografischwandelen@gmail.com                               

 WANDELAGENDA   

Vanwege het corona-virus zijn de wandelingen tot nader bericht afgelast.

 Landgoed Hoekelum en Sysseltse lanen

Afstand: 13 km.

Parkeren en start: Parkeerplaats kasteel Hoekelum, Edeseweg 124, 6721 KE Bennekom.

OV: Bushalte Horalaan, Bennekom. Loop vanaf de bushalte richting Bennekom. Ga tussen de stenen pilaren de oprijlaan van kasteel op naar de parkeerplaats.

Landgoed Hoekelum ligt als een parel ingeklemd tussen de spoorbaan Utrecht-Arnhem en de A12. Ondanks de geluiden van het voortrazende verkeer is het heerlijk wandelen rond het kasteel en in het in de landschapsstijl van Jan David Zocher aangelegde park. We slingeren langs de ijskelder en kruisen de zichtlaan met uitzicht op het kasteel en de vijverpartij. Via een tunneltje onder de A12 bereiken we het minder bekende zuidelijke deel van het landgoed, dat grenst aan de Bennekomse heide. Langs bloemrijke akkerranden komen we uit bij de resten van prehistorische akkers: Celtic Fields. Nog ouder zijn de even verderop gelegen grafheuvels. Langs de rand van de Ginkelse heide getuigen inkervingen op een oude beuk van recentere geschiedenis: de Operatie Market Garden in 1944. Lange beukenlanen van het bosgebied de Sysselt brengen ons weer terug naar landgoed Hoekelum. 

 Grebbeberg en de Blauwe Kamer

Afstand:  km.

Parkeren en start: Parkeerplaats Grebbesluis, Rhenen. Komend vanaf Wageningen via de Cuneraweg ligt de parkeerplaats in de bocht waar je rechts de Grebbeberg op gaat en links de Grebbedijk richting Blauwe Kamer.

OV: Bushalte Grebbesluis, Rhenen.

Onze wandeling begint gelijk met een hoogtepunt: 176 treden zijn nodig om de Grebbeberg te beklimmen. Vanaf de rand van de stuwwal hebben we mooi uitzicht op de weidse uiterwaarden van de Nederrijn en natuurgebied de Blauwe Kamer. Via een lange brug steken we de Nederrijn over en lopen we langs de grens van het oude Romeinse Rijk door de uiterwaarden. We passeren een replica van een Romeinse wachttoren. De veerpont brengt ons naar het natuurgebied de Blauwe Kamer, waar we genieten van flora en fauna. 

Rondwandeling Wolfheze

Wolfheze Wodanseiken
Afbeelding – 1.9 MB 68 downloads
GPX Wolfheze Wodan
57 downloads

Afstand: 10 km.

Parkeren en start: Parkeerplaats NS station Wolfheze

OV: idem

We maken een gevarieerde rondwandeling van Natuurmonumenten door de geheimzinnige Wolfhezer bossen. Wandel langs machtige Wodanseiken, stokoude dennen, golvende heideveldjes en de Heelsumse Beek, die zorgde voor de wateraanvoer van de papiermolens die hier vroeger stonden. Loop over een oude heerweg langs grafheuvels en een verdwenen dorp. Kortom: een wandeling vol geschiedenis. Het ecoduct over de A50 brengt ons terug naar het station.