De Gelderse Vallei Rond

Etappe 10   Kootwijkerbroek - Otterlo

 

Lengte: 13 km.

Start: Bushalte Garderbroekerweg, Kootwijkerbroek

Eindpunt: Bushalte rotonde Otterlo

Parkeren: Parkeerplaats hoek Doctor A.A. Jessestraat/Veluweweg

Horeca: Rustpunt Zorgboerderij Klein Essen, Essenerweg 156-B, 3774 LD 
Kootwijkerbroek. Achteringang is langs de route. 
De Vergulde Leeuw, Dorpsstraat 134, 6732 AH Harskamp.

GPX Etappe 10
152 downloads
Krt Etappe 10
154 downloads
Route Etappe 10
145 downloads

Na een onvermijdelijk stukje stappen langs de verkeersweg keert de rust weer tussen de weilanden en maïsvelden van de buurtschap Essen. Hier liggen de oudste landbouwgronden van deze omgeving. We lopen over de Essenereng waar in de Hoge Middeleeuwen al akkers lagen.
Daarna belanden we op de Velkemeensedijk. Rechts ligt de Essenerbroek, een nat gebied waar de beekjes nog weleens buiten hun oevers traden. Op de hoek van de Pijnenburgerweg en de Stroe Allee passeren we boerderij Memelinkhoeve, vernoemd naar de oud-rentmeester van de Hoge Veluwe, J.H. Memelink. In Harskamp heeft de bekende familie Kröller-Müller haar sporen achtergelaten. Aan het begin van de 20e eeuw kochten zij landgoed Harscamp met de bedoeling dit om te vormen tot een modelboerderij. De hoeve Harscamp werd door architect Berlage omgebouwd tot buitenverblijf. Van hieruit kocht de familie de woeste gronden tussen Otterlo en Hoenderloo die later De Hoge Veluwe vormden. We passeren de voormalige boerderijen Het Klaverblad en Harscamp en verlaten het landgoed over een statige beukenlaan. Langs de voormalige korenmolen Lana Mariana leidt de Molenweg ons naar Otterlo.  

Routebeschrijving

Loop vanaf de bushalte langs de huisnummers 155 richting Kootwijkerbroek. Ga na de Gereformeerde Kerk linksaf en direct weer rechtsaf, Topperbinnenweg. Waar de weg naar links buigt rechtsaf, fietspad ’t Glidje. Aan het eind linksaf en direct weer linksaf, Schaapsteeg. Einde rechtsaf, Breihutterweg. Houd links aan.
Op kruising met Essenerweg rechtsdoor, Hulstweg. Bij huisnummers 42/44 linksaf tussen de schuren door. Wordt een onverhard pad. Op T-splitsing LA. Je komt langs het Rustpunt van Zorgboerderij Klein Essen. Einde rechtsaf, Essenerengweg.
Op kruising met  asfaltweg rechtsaf. Even daarna op Y-splitsing rechts aanhouden, Velkemeensedijk. Volg deze weg ongeveer 1,4 km. tot deze bij huisnummer 2 naar rechts buigt. Ga hier rechtdoor, Pijnenburgsteeg. Einde bij houten wegwijzer linksaf, Pijnenburgerweg, een zandweg met fietspad. Steek bij boerderij Memelinkhoeve de Stroe Allee over. Aan het eind gaat de zandweg over in een klinkerweg en kom je uit op de Dorpsstraat in Harskamp. Ga rechtsaf en na de kerk weer rechtsaf, Edeseweg.
Vóór de bushalte linksaf tussen twee witte palen door. Volg het asfaltweggetje met de bochten mee en onder de Harscamp door. Op kruising met beukenlaan rechtdoor. Volgende kruising met asfaltweg ook rechtdoor, Heersweg.
Waar de bomenrij wordt onderbroken linksaf over het klompenpad richting de molen.
Na de molen rechtsaf en even daarna  weer rechtsaf Harskamp uitlopen, Molenweg. Asfaltweg gaat over in een zandweg met fietspad. Kruising met Lange Heideweg oversteken. Einde Molenweg linksaf richting knooppunt 49, Maasjessteeg. Steek de voorrangsweg over en ga rechtsaf over het fietspad. De etappe eindigt bij de rotonde. Rechts zijn de bushaltes.

FOTOALBUM