Jan Hilgers Monument 

Aan de Zonneoordlaan in Ede staat het Jan Hilgers Monument. Waarom staat er een stenen vliegtuigvleugel in het Edese bos?  

Jan Hilgers werd op 19 december in Nederlands - Indië geboren en stierf op 21 juli in een gevangenkamp bij Ngawi in Nederlands - Indië.

De stenen plaat op het Jan Hilgers monument vertelt waarom dit monument er staat.

Tekst op het Jan Hilgers Monument

Jan Hilgers werkte bij de firma Verwey en Lugard die in 1910 bij Ede en Soesterberg twee vliegkampen hadden ingericht. Jan Hilgers had ervaring met het bouwen van zweefvliegtuigen en werd door de firma Verwey voor vlieglessen bij Blériot naar Frankrijk gestuurd. Nog voordat hij zijn brevet gehaald had, moest hij snel naar Ede terug keren om een vliegdemonstratie te geven. De firma Verwey wilde de eerste Nederlander de lucht inbrengen en zo Clément van Maasdijk voor zijn.  In Heerenveen was men met voorbereidingen bezig hem als eerste de lucht in te brengen. Verwey kocht een Blériot XI, een vliegtuigje met één motor.

De vlucht stelde niet veel voor. Jan Hilgers had daarvoor nog maar drie keer gevlogen en kon nog geen bochten maken. Hij vloog daarom in een rechte lijn, landde, draaide zijn toestel en vloog weer verder in een rechte lijn. Hij ging in 1912 naar Duitsland om bij Fokker te werken. Hij vertrok met twee Fokkers naar Nederlands-Indië om die daar te promoten. Hij trouwde in 1913 en er werden 6 kinderen geboren. Het gezin bleef in Nederland-Indië wonen. De Japanners vielen 1942 Nederlands-Indië binnen. In juli 1945 overleed Jan Hilgers op 58-jarige leeftijd in een jappenkamp.