Aardappels rooien op de trapakkers

Als je bij het gemeentehuis omhoog loopt zijn de trapakkers aan de rechterhand. Schuin tegenover de trapakkers staat het beeld van de zaaier.

De oogsttijd is op dinsdag 3 juli 2017 van start gegaan. Iedere dinsdagmorgen, tot in augustus, wordt er tussen tien en twaalf uur op de ouderwetse manier geoogst. Het is erg leuk en gezellig om dan te gaan kijken. Op de eerste oogstdag was het voornamelijk aardappels rooien op de trapakkers. Ook werd een begin gemaakt met het maaien van het graan.

De trapakkers zijn rond 1900 aangelegd en lijken wel wat op de sawa's in toenmalig Nederlands Indië. De veldjes versprinen net zo in hoogte als de rijstvelden.

De trapakkers bleken in 1980 compleet vervallen en er werd een plan gemaakt om de unieke veldjes in ere te herstellen. De akkers worden beheerd door vrijwilligers van de Stichting Trapakkers. Zij beheren de vijf akkers waar alwisselend onder andere vlas, haver, tarwe, rogge, aardappels, mosterd en speltgraan kan groeien.

Ploegen, zaaien en schoffelen wordt allemaal op de traditionele manier gedaan. Het stro van de trapakkers gaat naar de Edese schaapskudde en de mest van de kudde wordt voor de akkers gebruikt. Tijdens het oogsten op de dinsdagmorgen worden er aarappelen verkocht. Op dinsdag 9 augustus is de jaarlijke Trapakkerdag op de Markt in Ede, waarop producten van de akkers te koop zijn.

Bekijk de diavoorstelling van de Trapakkers