De Hoge Veluwe

Het Nationale park de Hoge Veluwe is één van de bekendste natuurgebieden van Nederland. Het Nationale Park is ongeveer 5500 hectare groot. Het ligt in de driehoek tussen Otterlo, Hoenderlo en Schaarsbergen. Voor dit grootste nationale park is entreegeld verschuldigd. Bij de ingangen kan men tegen betaling de auto parkeren of tegen betaling met de auto het park in.

Aan het park zijn de namen Kröller en Müller onverbrekelijk verbonden. De Rotterdamse reder A.G. Kröller was bijzonder gefortuneerd. Hij verdiende vermogens met zijn scheepvaart- en handelsonderneming, alsmede met erts- en kolenmijnen in Spanje, Afrika, Zweden en Argentinië. In 1909 legde hij de basis van het tegenwoordige park. 

Hij kocht de hoeve Harscamp met de daarbij behorende landerijen ter grootte van 450 hectare. De aankopen gingen zo door tot 1917. Inmiddels had hij een terrein verkregen van 6800 hectare. Er werden nog enkele enclaves aangekocht om betere grenzen te krijgen. Vervolgens werd het hele terrein afgerasterd.

Mevr. H.E.L.J. Müller, dochter van een Duitse hoogoveneigenaar had een zeer grote belangstelling voor de beeldende kunst. Zij liet de beroemde architect dr. H.P. Berlage een huis ontwerpen. Het jachtslot Sint Hubertus werd in 1919 geopend. Berlage bouwde niet alleen het jachtslot, maar ook alle bijbehorende gebouwen en ook de hele inrichting van het jachtslot. In al zijn ontwerpen heeft hij de legende van Sint Hubertus verwerkt. De wrede jager die na het zien van een hert met een brandend kruis tussen het gewei werd bekeerd. Nadat het jachtslot klaar was, wilde mevr. Müller een groter onderkomen voor haar collectie kunst, een museum. Prof. van de Velde maakt een ontwerp Het werd i.v.m. economische crisis niet gebouwd. 

In al zijn ontwerpen heeft hij de legende van Sint Hubertus verwerkt. De wrede jager die na het zien van een hert met een brandend kruis tussen het gewei werd bekeerd. Nadat het jachtslot klaar was, wilde mevr. Müller een groter onderkomen voor haar collectie kunst, een museum. Prof. van de Velde maakt een ontwerp Het werd i.v.m. economische crisis niet gebouwd. 

Wel  werd een noodmuseum gebouwd dat nu nog steeds als museum Krüller-Müller bekend is. In de buurt van het museum is een schuilkelder gebouwd. In geval nood kan hier de waardevolle kunst uit het museum worden ondergebracht. In 1933 werd het landgoed te koop aangeboden aan de Nederlandse staat, die het voor acht ton kocht en het in 1935 onderbracht in een stichting.

In het park zijn een aantal wandelroutes uitgezet, die door de mooiste natuurgebieden voeren. (rond- en lijnwandelingen) Behalve bossen treft u er heidevelden en stuifzand aan. Het wild neemt een zeer belangrijke plaats in. Er zijn aparte gebieden voor reeën, edelherten en wilde zwijnen. Wie deze dieren in alle rust wil gadeslaan kan naar het observatiepunt in het Koeverbos gaan. Het jachtslot en het museum zijn een bezoek waard, alsook het Museonder. Hier komt men alles te weten over het leven onder de grond. In het bezoekerscentrum De Aanschouw kan men voor alle informatie terecht. De Hoge Veluwe is prima met auto, bus of fiets bereikbaar. In het park kan gebruikt worden gemaakt van witte fietsen.