Het Luntersche Buurtbosch
Het Luntersche Buurtbosch ligt aan de oostkant van Lunteren ten zuiden van de Boslaan.
De naam Lunteren zou afgeleid kunnen zijn van luna altare. Een altaar gewijd aan Diana, koningin van de jacht, dat in de Romeinse tijd in deze omgeving zou hebben gestaan.
Het Lunterse Buurtbosch is pas in de loop van de 19e eeuw ontstaan. In 1890 werden bij notariële akte de buurtgronden onder de 315 rechthebbenden verdeeld. Notaris J.H.Th.W van de Ham bood aan de kleine stukjes grond te kopen van degenen die zo'n stukje woeste grond hadden toebedeeld gekregen. De mensen hadden liever geld dan een woest stukje land en verkochten het. De heer Van de Ham kreeg zo 130 ha woeste grond in zijn bezit. Het ging hem niet zo zeer om het geld, maar liet het ontginnen en beheer van de gronden ten goede komen aan de bevolking. Het ontsluiten, ontginnen en beplanten van het gebied leverde veel werkgelegenheid op.
Vanaf De Koepel hebben bezoekers een prachtig uitzicht. Bij helder weer is zelfs de Domtoren in Utrecht te zien. De Koepel is een afdeling van het museum Lunteren en biedt ruimte aan tentoonstellingen van culurele en historische aard.
Links van de Koepel staat een monument ter nagedachtenis aan Jacob Groeneveld, bestuurder van de stichting Het Luntersche Buurtbos.
Niet ver van de Koepel, 2100 meter, is het middelpunt van Nederland. Het bord heet u welkom op de Goudsberg, middelpunt van Nederland. Op het bord worden ook 5 wandelroutes aangegeven, elk met een eigen kleur.
Het bos is een aangelegd bos. Er komen een groot aantal verschillende boomsoorten en struiken voor, waarvan er verschillende niet zo bekend zijn. We komen alle bekende soorten loofbomen tegen (waaronder mooie rode beuken) en een groot aantal soorten coniferen.
Infobord bij de Koepel met wandelroutes rond het middelpunt van Nederland