Schuilkelder op de Hoge Veluwe

In september 2019 werd uitgebreid herdacht dat het 75 jaar geleden was dat Operatie Market Garden plaatsvond. Naar aanleiding hiervan werd in september en oktober 2019 de lege schuilkelder op de Hoge Veluwe voor publiek opengesteld. Vanwege de toenemende oorlogsdreiging werd in 1939 met de bouw van de schuilkelder begonnen. De kunstcollectie lag tijdens de Tweede Wereldoorlog in de schuilkelder opgeslagen.

Hoe kom je bij de schuilkelder? Ga met de rug naar de ingangsdeur van het museum staan. Loop rechtdoor. Asfaltweg bij de zebra oversteken. Bij fietspad rechtsaf het fietspad op. Bij de Y-splitsing links aanhouden. Over een wildrooster. Asfaltweg oversteken en op T-splitsing met fietspad linksaf. Het eerste bospad rechtsaf. Voor het hek weer rechtsaf. Het pad eindigt bij de schuilkelder.

De schuilkelder werd uit beton opgetrokken en bedekt met een laag zand van 8 meter. In de schuilkelder werd klimaatbeheersing ingebouwd en de toegangspoort is van gemetselde baksteen.

Boven de ingang is een Latijnse tekst aangebracht. Vertaald staat er het volgende: "Opdat de muil van Mars de monumenten van de kunst niet zou verslinden, is deze kelder tweemaal twee jaar geleden gebouwd. Nu, omdat de razernij van de god die zich om gevechten bekommerd, almaar groeit, werd hij zowel bedekt als verborgen onder een hoge heuvel van zand."

15 april 1945, 's middags, bereikt een Canadese tankcolonne het museum vanuit de richting van vliegveld Deelen.

Meteen na de bevrijding wil de waarnemend directeur het museum zo snel mogelijk weer voor bezoekers open stellen. Het museum is als noodhospitaal gebruikt in de oorlog. Canadese soldaten helpen mee herstelwerkzaamheden  en brengen de kunstschatten weer terug naar het museum. 6 oktober 1945 wordt het museum heropend.

Kijkje in de verlichte schuilkelder tijdens de openstelling

Gebruikte bron: Brochure DE SCHUILKELDER - THE BOMS SHELTER Uitgave van het Kröller-Müller museum in Otterlo.