Herdenkingswandeling Eder- en Ginkelse Heide

Wereldoorlog 1 / Wereldoorlog 2

Krt Herdenkingswandeling
343 downloads
Routebeschrijving Herdenkingswandeling Eder
PDF – 206,1 KB 54 downloads
Gpx Herdenkingswandeling
351 downloads

Start: Parkeerplaats bij Pannenkoekenhuis De Langenberg, Arnhemseweg 120, 6711AJ Ede.

Afstand: 13,5 km.

Inleiding:

We maken een wandeling over de Eder- en Ginkelse heide waar nog veel tastbare herinneringen aanwezig zijn uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
De wandeling begint bij de Shermantank op de Langenberg. Op 17 april 1945 werd Ede bevrijd en trokken vanaf deze plek tanks van het Canadese Calgary Regiment over de Arnhemseweg Ede binnen.

Op de Eder Heide zijn nog herinneringen te zien uit de Eerste Wereldoorlog. We komen langs de contouren van de loopgraven die hier door militairen zijn aangelegd als oefengelegenheid.
We lopen dwars over de hei naar het Belgenmonument dat herinnert aan het vluchtelingenkamp waar tussen 1915 en 1917 vluchtelingen uit België onderdak vonden.
Herberg Zuid-Ginkel, waar nu restaurant Juffrouw Tok is gevestigd, speelde een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. In mei 1940 kwamen hier 4 huzaren om bij hun poging de opmars van de Duitsers te vertragen. Tijdens de Operatie Marget Garden was de herberg het hoofdkwartier van een Duits wachtbataljon.
We steken de N224 over en komen op de Ginkelse Heide met het Airborne monument en de landmark Vensters op het Verleden. Op de picknickplaats Het Wijde Veld vielen slachtoffers tijdens een vuurgevecht tussen SS’ers en Schotse soldaten.
Aan het eind van de route passeren we een bijzondere boom die herinnert aan een een bijzonder persoon.

Routebeschrijving:

Loop vanaf de parkeerplaats naar de rotonde en steek de N224 over. Ga RD over het fietspad naar Parkeerplaats Drieberg. Aan ’t eind van de parkeerplaats bij de picknickbanken LA en daarna het 1e pad RA. Je loopt over de Tra, een eeuwenoude grens tussen het Edese Bos en de hei.
Volg dit pad RD tot een stenen bank aan je linkerhand. Ga hier RA, een zandpad evenwijdig aan het fietspad. 1ste smalle pad RA. Op 4-sprong RD. Vanaf de plek waar het pad omhoog gaat, zie je rechts de restanten van loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden deze loopgraven door militairen aangelegd als oefengelegenheid.

Op het fietspad ga je RA en even daarna LA, een smal pad. Blijf dit pad RD volgen dat  een loopgraaf kruist. Je komt uit op een 5-sprong. Ga RD richting een grafheuvel.
Volg het brede pad, dat langs nog meer grafheuvels komt. Op 4-sprong RD tot een T-splitsing met een groen bordje “Honden aan de lijn”. Ga hier RA.
Neem het 1ste pad LA dat schuin terugloopt. Daarna, bij een houten paaltje met een plaatje, RA. Loop dit lange smalle pad uit tot het Belgenmonument.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bevond zich hier een dorp met de naam Vluchtoord Ede. Ongeveer 5300 vluchtelingen uit België vonden hier onderdak. De mensen woonden in barakken. Er waren straten en allerlei voorzieningen zoals een school, een ziekenhuis, een winkel en een kerk. In 1984 is ter herinnering aan het vluchtelingenkamp dit monument geplaatst.

Ga bij het monument LA. Dit pad heet Bob’s Boulevard.

Na de oorlog bezochten familieleden van de Belgen nog vele jaren de heide om de plek te zien waar het kamp gelegen had. Het pad is vernoemd naar Bob, de chauffeur die de bus bestuurde.

Steek het fietspad met zandpad over en ga RD over het smalle graspad. Aan ’t eind op breed zandpad RA. Je komt uit bij een hoog houten hek. Ga door het klaphek en RD over de parkeerplaats. Steek de asfaltweg over naar de volgende parkeerplaats. Links ligt het Natuurcentrum Veluwe (koffie/thee). Neem het pad rechts van het houten hek met het bord Verboden in te rijden. Ga langs het metalen hek RD. Je loopt langs een camping. Na het laatste chalet RA en daarna schuin LA over het wildrooster richting restaurant Juffrouw Tok. Vlak voor het terras staat een infobord en een muurtje met een herdenkingssteen voor de hier gesneuvelde huzaren.

Vóór de verkeersweg RA over het fietspad. Bij restaurant Bloem LA de verkeersweg en het fietspad oversteken. Rechts op de grasheuvel is het Airborne monument waar ieder jaar in september de Luchtlanding tijdens de Operatie Market Garden wordt
herdacht.

Loop langs de schaapskooi over de parkeerplaats naar het cortenstalen monument Vensters op het Verleden. Op de panelen rondom het monument staat informatie over de Operatie Market Garden.

Ga na het monument LA langs het witte hek de Zuid-Ginkel in. Op Y-splitsing rechts aanhouden. Houd steeds rechts aan totdat je uitkomt op een breed zandpad. Steek deze over en ga RD langs de afrastering. Na het klaphek direct RA omhoog. Volg het pad langs de afrastering dat uitkomt op dagcamping Het Wijde Veld.

’t Wijde Veld, een in 1935 gesticht werkkamp voor jeugdige werklozen, werd tijdens  de Tweede Wereldoorlog bewoond door evacués uit Zeeland. Voordat de luchtlandingen plaatsvonden waren Schotse soldaten met zweefvliegtuigen geland om de dropzone te bezetten. Tot hun schrik troffen ze op ’t Wijde Veld de Zeeuwse gemeenschap aan. Ze proberen de bewoners te beschermen, maar tijdens een vuurgevecht met SS’ers sneuvelen zeven Schotten en een Zeeuwse burger.

Loop door tot de eerste picknickbank en ga LA. Op 4-sprong RD, wit/rode markering. Je loopt weer terug door het klaphek en gaat aan het eind van de afrastering RA. Ga op dit pad RD. Je komt langs een ruiterpaaltje. Volg dit slingerende pad ongeveer 1100 m.
Bij een paaltje met wit/rode en groen/gele markering RA. Je komt uit op een zandweg met fietspad. Ga hier RA. Neem het 1ste pad LA tussen twee berken en over een houtwal heen. Steek het brede zandpad over en ga RD op de zandweg over de Ginkelse heide.

Negeer het pad naar rechts. Op T-splitsing van brede zandpaden RA. Blijf RD lopen tot een 4-sprong met bordje “Vliegveld voor modelvliegtuigen”. Hier LA. Aan het eind RA, brede zandweg. Bij een afsluitboom aan de linkerkant LA en het fietspad oversteken. Op de derde beuk van rechts staat een inscriptie.

Tijdens de Operatie Market Garden overleefde de Britse veteraan Tex Banwell de beschietingen op de Ginkelse heide. Na de oorlog kwam hij elk jaar terug voor de AIrborne Herdenking. In 1972 kerfde hij de letters en militaire tekens in de beukenboom.

Loop naar het bankje en ga langs de afsluitbaan RD. Volg de lange laan 1,5 km. tot een 4-sprong met een grassig pad en links een boom met bordje met groen/rood/blauwe vakjes.
Ga hier RA. Steek het fietspad en een paar hobbels over en ga op de zandweg LA.

Na ong. 400 m. 1e pad RA. Daarna het 1e pad LA over een heideveldje. Aan ’t eind vóór een nieuwe woonwijk RA. Op T-splitsing LA door het klaphekje en RD naar de parkeerplaats.