De Gelderse Vallei Rond

Etappe 6A  Amersfoort - Baarn Viaduct A1 

 

Lengte: 14 km.

Start: Amersfoort Koppelpoort, Kleine Spui, 3811 BE Amersfoort

Eindpunt: Baarn, Viaduct A1 ter hoogte van Zuidereind 4, 3741 LG Baarn

Parkeren: P + R Amersfoort

OV: NS station Amersfoort
Ga met de rug naar de ingang van het station linksaf en volg de weg evenwijdig aan het spoor tot de brug over de Eem. Steek de brug over. Vervolg de route vanaf de kleine rotonde links van de Koppelpoort(1,2  km.). 
       
Horeca: 
Diverse in Amersfoort
Restaurant Eemlust, Eemweg 72, 3741 LC Baarn (600 m. vanaf de route)   

Kaart GV Etappe 6 A
Afbeelding – 379,6 KB 194 downloads
GPX GV Et 6 A
Geografische data – 1,3 MB 187 downloads
Route GV Etappe 6 A
PDF – 91,7 KB 173 downloads

Evenals de Eem verlaten we de stad Amersfoort bij de Koppelpoort. Vanaf hier voert de rivier over een lengte van 18 km. al het overtollige water van de Gelderse Vallei af naar het Eemmeer. We lopen over de Grebbeliniedijk met eerst nog rechts het ziekenhuis en links industrieterrein. Even later krijgen we prachtig uitzicht over de Eem en de landerijen.
Bij de Malebrug, die een verbinding vormt tussen Hoogland en Soest, is het een gezellige drukte. Er wordt gevist, geroeid, gefietst en hardgelopen. Hier is ook een aanlegplaats van de Eemlijn, voor wie varend van het Eemland wil genieten. Na de brug duiken we de Zeldertse polder in. De vochtige graslanden zijn een ideale tussenstop voor allerhande vogels die vanuit het hoge noorden naar het Afrikaanse zuiden onderweg zijn. Verderop staat het oude stoomgemaal Zeldert dat nog altijd in gebruik is. Een grassig paadje met knotwilgen voert ons strak langs de Eem naar de dijk. Na de oude T-boerderij Grimmestein eindigt de etappe bij het viaduct onder de snelweg A1.   

Routebeschrijving

Ga de trap af onder de spoorbaan door en RD met de Eem aan je linkerhand. Je komt langs de opstapplaats van de fietsboot Eemlijn. Bij de Kwekersbrug de weg oversteken. Direct links het trappetje af en verder langs het water. Aan het eind het trappetje weer op en LA over een tegelpad. Loop over de heuvel met uitkijkpunt en een bruggetje naar de kruising met verkeerslichten. Oversteken en RD langs Ringweg Koppel. Bij de volgende verkeerslichten LA de Ringweg en daarna de brug over het Valleikanaal oversteken. Eerste fietspad vóór een flatgebouw LA. Volg dit pad RD, Maatweg, tot de kruising. Hier LA de verkeersweg oversteken. Eerste asfaltweg RA. Na een hek buigt de weg naar links. Vóór de Eem RA. Je loopt over de Grebbeliniedijk.
Bij de Malebrug RD over de grasdijk. Op asfaltweg RA. Einde weg LA, Hogehorsterweg. Daarna eerste weg LA, Krachtwijkerweg. Je loopt over de Vogelboulevard Eemland. Aan het eind bij twee betonnen zuilen LA. Neem bij het Gemaal Zeldert het pad over de dijk en blijf langs de Eem lopen over het klompenpad.
Waar de Eem een scherpe bocht naar links maakt, de dijk op en LA.
De route stopt bij het viaduct over de snelweg A1.

FOTOALBUM