De Gelderse Vallei Rond

Etappe 6B  Baarn Viaduct A1 - Bunschoten-Spakenburg

 

Lengte: 11 km.

Start: Baarn, Viaduct A1 ter hoogte van Zuidereind 4, 3741 LG Baarn

Eindpunt: Bunschoten-Spakenburg, Spuisluis aan de Oude Haven

Parkeren:  Carpoolplaats Eembrugge, Bisschopsweg (N414)
Loop vanaf de parkeerplaats naar het viaduct. Ga vóór het viaduct linksaf de trap op en over de brug van de Eem. Ga op de kruising met rechts het viaduct linksaf en vervolg de route.

OV: Bushalte De Drie Eiken, Baarn.
Loop vanaf de bushalte via de kruising naar restaurant Eemlust. Voor het restaurant linksaf langs de woonboten. Direct na het viaduct en vóór het hek rechtsaf de trap op en over de brug van de Eem. Ga op de kruising met rechts het viaduct linksaf en vervolg de route (750 m.).

Horeca: 
Restaurant Eemlust, Eemweg 72, 3741 LC Baarn (600 m. vanaf de route) 
Eetcafé Ootje Eppie, Eemdijk 61, 3754 ND Eemdijk
Diverse in Bunschoten-Spakenburg 
 

Kaart GV Etappe 6 B
Afbeelding – 522,3 KB 183 downloads
GPX GV Et 6 B
Geografische data – 1,0 MB 192 downloads
Route GV Etappe 6 B
PDF – 11,6 KB 165 downloads

Na het viaduct vervolgen we de route langs de Eem. Links ligt de jachthaven van Eembrugge. Wie de aanlooproute gebruikt krijgt daar vanaf de brug mooi zicht op.
Onderweg komen we plezierjachten tegen, maar ook vrachtschepen die zand en grind vervoeren.
Bij het pontje van Eemdijk was het in 1973 al druk toen hier de videoclip van drs. P. met zijn lied “Heen en weer” werd opgenomen. Nog steeds is er veel verkeer en vaart de veerpont vice versa heen en weer, al is dat alleen in de zomer.
We passeren een plas-dras, een weidevogelrestaurant met wormen op het menu.
Na de laatste huizen van Eemdijk komen we eindelijk bij het Eemmeer. Hier beukte vroeger de Zuiderzee tegen de kust. De gereconstrueerde Palendijk laat zien hoe men probeerde het achterland tegen het woeste water te beschermen. Nu is dat de taak van de Westdijk die ons naar Bunschoten-Spakenburg brengt.

Routebeschrijving

Na het viaduct RD de Eemlandse Dijk blijven volgen. Bij de ophaalbrug RD over het gras en de verkeersweg met fietspad oversteken. Ga verder RD langs de Eem over het fietspad. Aan het eind van een houten hek bij bankje LA over het graspad. Einde graspad verder RD over het fietspad of over het gras vlak langs het water. Bijna aan het eind van het fietspad RD door een metalen hek. Na wat hekjes en overstapjes kom je langs het natuurgebied Zwart Noord te lopen. Het pad komt uit op de dijk. Verder RD het dorp Eemdijk in. Op kruising met kerk en horeca RD.
Na huisnr. 76 schuin LA over het fietspad, fietsroute Bekaaide Maat. Volg het Jaagpad. Aan het eind van de verharding RA door hekje. Na veerooster LA. Vóór het bord Doodlopende Weg ook voor (brom)fietsers, RA. Je komt uit op de Eemdijk. Hier LA. Asfaltweg wordt klinkerweg. Na het laatste huis (nr. 2) schuin links, fietspad over de dijk. Blijf deze dijk steeds volgen. Je loopt Bunschoten-Spakenburg in en gaat verder RD richting Museumhaven. Op kruising met verkeersbord Verboden in te rijden RD. Je komt langs Museum Spakenburg en de haven. De route stopt op het bruggetje bij de Spuisluis.

Voor de bushaltes ga je RD over de Spuistraat. Bij het carillon RA naar de bushaltes aan de Broerswetering.

FOTOALBUM