De Gelderse Vallei Rond

Etappe 7   Spakenburg - Putten 

 

Lengte: 18,5 km.

Start: Spuisluis aan de Oude Haven in Spakenburg

Eindpunt: Kruising Zuiderzeestraatweg - Vanenburgerallee, Putten

Parkeren: Visrokersplein, Bunschoten-Spakenburg (betaald)

OV: Bushalte Broerswetering, Bunschoten-Spakenburg.
Loop vanaf de bushalte naar het carillon. LA over het Spuiplein naar de haven.

Horeca: 
Diverse in Bunschoten-Spakenburg
Strandhuys Nijkerk, Zeedijk 1 3861 MD Nijkerk (bij de Arkersluis)     

Etappe 7 Def
Geografische data – 1,7 MB 192 downloads
Kaart Etappe 7 Def
Afbeelding – 472,0 KB 199 downloads
Routebeschrijving Etappe 7
PDF – 387,6 KB 186 downloads

In de Oude Haven van Spakenburg slapen de botters onder dekzeil, wachtend om uit te varen voor een toeristische tocht of spannende wedstrijd. Ondertussen wordt er schoongemaakt, gesmeerd en gerepareerd op de helling van de historische scheepstimmerwerf. We nemen afscheid van dit traditionele vissersdorp en lopen over de Oostdijk langs het Nijkerkernauw. Ooit klotste hier het woelige water van de Zuiderzee tegen de dijk. Nu verrijst aan de overkant de Flevopolder en dobberen eenden, meerkoeten en futen op het water. Rechts ligt de Arkemheenpolder met slechts een paar boerderijen, maar dichtbevolkt met weidevogels. De kemphaan, koereiger en zeearend zijn hier gesignaleerd. Dat brengt een horde vogelaars op de been!
Na de Arkersluis verlaten we voorgoed de zeedijk en passeren het Putter Stoomgemaal. Dit gemaal zorgde samen met stoomgemaal Hertog Reijnout voor het op peil houden van het water in de polder. Bij de Schuitenbeek steken we de historische grens van de  Arkemheenpolder over en komen in meer agrarisch gebied. De etappe eindigt bij de Zuiderzeestraatweg, vroeger een belangrijke verbindingsweg van Scherpenzeel naar de Zuiderzeekust.

Routebeschrijving

Loop over de spuisluis naar de Turfwal. LA en RD langs de Oude Haven. Eerste weg RA. Daarna LA, Hoekstraat. Na de Vlettenloods LA, Kerkemaat. Aan het eind voor het water RA. Klinkerweg wordt asfaltpad. Ga steeds RD over het fietspad op de dijk of over het graspad links daarvan. Je passeert een hoogspanningsmast. Na ongeveer 800 m. bij huisje en KP 50 RA. Na fietssluisje LA over de brug Bontepoort. Je passeert een brede sloot met stuw Bonte Poort. Eerste weg LA, Bremerseweg. Op kruising RD, Arkerweg. Aan het eind RD via het fietspad de dijk op. Bovenaan RA. Bij de Arkerksluisbrug RD. Bij de ingang van De Zuidwal (Hulckestein) de weg oversteken en verder over het asfaltpad aan de rechterkant van de weg. Wordt graspad. 
Vóór de rotonde bij oversteekpunt LA. Daarna RA de drukke weg oversteken. Op fietspad RA en vervolgens LA over de Putter Zeedijk. Voor de bocht de dijk verlaten en RA, Middelbeekweg. Eerste weg LA, Arlersteeg. Je loopt over het viaduct van de A28. Op driesprong links aanhouden, Waterweg. Volgende driesprong na stenen electriciteitshuisje RA, Arkemheenseweg. Na huisnr. 26 LA, Hoeverveldweg. Aan het eind LA, Stenenkamerseweg. Eerste weg RA, Kuiterweg. Op kruising Zuiderzeestraatweg oversteken. De etappe eindigt bij de houten wegwijzer aan het begin van de Vanenburgerallee.
Voor station Putten ga je RA over het wandelpad aan de linkerkant van de weg.

FOTOALBUM