De Gelderse Vallei Rond

Etappe 9   Veenhuizerveld - Kootwijkerbroek

 

Lengte: 15 km.

Start: Poolseweg 10, 3881 RD Putten t.h.v. Veenhuizerveldweg

Eindpunt: Bushalte Garderbroekerweg, Kootwijkerbroek

Parkeren: Langs de Poolseweg. 

OV: Bushalte Veenhuizerveldweg,  Putten

Horeca: 
Eetcafé De Heuveltjes, Appeldoornsestraat 36-I. 3781 PN Voorthuizen
Restaurant La Place, Heideweg 26, 3776 PX Stroe 

GPX Etappe 9
Geografische data – 3,6 KB 124 downloads
Krt Etappe 9
Afbeelding – 637,5 KB 137 downloads
Route GV Etappe 9
PDF – 358,3 KB 128 downloads

De naam Veenhuizerveld zegt het al: we zijn weer terug in de Gelderse Vallei.   
Op deze etappe komen we meer namen tegen die herinneren aan de tijd dat hier een uitgestrekt veengebied lag. We komen langs de gerestaureerde boerderij Klein Veenhuizen en lopen over de Veenwaterweg. We stappen het Wilbrinkbos in, een welkome afwisseling in het agararisch gebied, met heuveltjes, slingerende paadjes, oude bomen en heideveldjes. We steken de Apeldoornsestraat over, waar vroeger de hessenkarren overheen ratelden van Amersfoort naar Deventer. Even verderop krijgen we een doorkijkje op het Grijze Veen. De plas ontstond door het winnen van turf. Aan de Lange Zuiderweg ligt Gerrit Jan’s Hoeve. Alleen de naam herinnert nog aan de hoeve die hier na de ontginning in 1925 werd gebouwd. De boerderij heeft plaatsgemaakt voor een chaletpark. Het Kieftveen en de Heideweg brengen ons naar het eindpunt van deze etappe: Kootwijkerbroek.  

Routebeschrijving

Loop, waar de Veenhuizerweg naar rechts gaat, RD over de Poolseweg. Aan het eind LA, Boeschoterweg. Eerste weg RA, Drostweg. Steek de asfaltweg over. Eerste weg LA, Veenwaterweg. Aan het eind RA, Traa. Op asfaltweg LA en even daarna RA, Prinsenweg. Vóór metalen hek bij boerderij LA, Klompenpad. Bij de bosrand over een bruggetje het Wilbrinkbos in. Op T-splitsing RA. Volg dit pad met de bochten mee. Na een heidveldje op T-splitsing RA. Na ong. 200 m. op viersprong LA. Je komt uit op een verkeersweg.

Steek deze over en ga RD langs Eetcafé De Heuveltjes. Na het parkeerterrein door klaphekje en LA. Op de hoek van het grasland naar rechts. Op asfaltweg LA. Direct na huisnr. 52 RA, smal paadje. Je loopt langs het Grijze Veen. Eerste pad LA weer naar de weg toe en daar RA. Aan het eind RA, Polleveenseweg. Op T-splitsing LA, Lange Zuiderweg.

Bij de ingang van Gerrit Jan’s Hoeve RA, doodlopende weg die verderop naar links buigt. Einde weg RA en daarna eerste weg LA. Na de achterkant van La Place RA de snelweg onderdoor en de spoorbaan over. Einde weg RA, Stroeërweg. Bij huisnr. 48 LA, doodlopende weg. Asfaltweg wordt fietspad en daarna weer asfaltweg. RD op de Brinkweg tot de Kootwijkerbroekerweg. Hier RA tot bushaltes Garderbroekerweg.

FOTOALBUM