De Gelderse Vallei Rond

Etappe 4   Renswoude - Maarsbergen 

Vanaf de Koepelkerk lopen we weer het agrarisch gebied in. We passeren een boerderij waar we gastvrij worden ontvangen door een menigte kippen. Kennelijk raken ze niet van de leg door ons bezoek, want we mogen over het erf lopen. We volgen de Oude Holleweg, die evenwijdig aan de Lunterse Beek loopt, maar pas zichtbaar wordt als we een uitstapje maken naar de damsluis bij de schans Werk aan de Engelaar. Om de asfaltweg te vermijden pakken we een stuk liniedijk, maar verderop is het weer oppassen geblazen voor het verkeer langs de Heuvelsesteeg. Daarna keert de rust weer in het prachtige broeklandschap onder Scherpenzeel met weilanden, houtwallen en singels. De route gaat verder langs het Valleikanaal waar de Lunterse beek in uitmondt. Dat we hier op de Grebbelinie zijn aangeland is te zien aan de resten van kazematten en de fraai gerestaureerde Post van Lambalgen. Wie meer wil weten over de Grebbelinie kan terecht bij het Educatief Centrum waar we langs komen. Vanaf daar lopen we over landweggetjes en de Monnickendijk naar het eindpunt van deze etappe.   

Lengte: 15,5 km.

Start: Bushalte Kerkstraat, Renswoude  

Eindpunt: Bushalte Griftdijk, Maarsbergen

Parkeren: Kerkstraat, achter De Koepelkerk

Horeca: Cafetaria Het Zwaantje, Dorpsstraat 120, 3927 BG Renswoude
             Restaurant De Dennen, Utrechtseweg 34, 3927 AW Renswoude
        

GPX GV Etappe 4
256 downloads
Kaart GV Etappe 4
271 downloads
Etappe 4 Routebeschrijving
260 downloads

Routebeschrijving

Loop vanaf de bushalte naar het toegangshek van de kasteeltuin. Ga vóór het hek RA richting Koepelkerk en loop links om de kerk heen over het klinkerpad. Na de kerk LA. De klinkerweg wordt een asfaltweg langs de rand van het park. Blijf de asfaltweg met bochten volgen. Je komt langs een kippenboerderij. Aan het eind van de asfaltweg RD het bos in. Na ong. 80 m. RA (Klompenpaden). Op T-splitsing RA langs een houten afsluitboom. Bij de asfaltweg LA. Blijf de asfaltweg volgen richting Scherpenzeel. Net vóór een boerderij met machinebedrijf Exalto RA de liniedijk op om even een kijkje te nemen bij de damsluis over de Lunterse Beek bij het Werk aan de Engelaar (400 m.) Voor horeca De Dennen 1 km. RD.

Loop weer terug naar de weg, steek deze over en ga RD over de liniedijk (Groeperkade). Volg deze lange dijk tot de asfaltweg en ga hier RA. Je komt uit op een voorrangsweg. Hier LA, Heuvelsesteeg. In de bocht naar links, bij P-20731 RA, De Groep. Het asfaltweggetje buigt naar rechts en wordt een betonfietspad. Op splitsing bij P-23730 LA, Broekweg. Ga na de brug over het Valleikanaal RA de liniedijk op. Bij de asfaltweg (Lambalgseweg) LA en even daarna RA door de voetgangerssluis. 

De route loopt over het fraai gerestaureerde verdedigingswerk Post van Lambalgen evenwijdig aan het Valleikanaal. Voor een mooi uitzicht kun je bij het bankje  ervoor kiezen bovenop te gaan lopen. Na een overstapje kom je uit op een asfaltweg met rechts een witte brug. Ga hier LA. Je passeert Educatief Centrum Grebbelinie.

Bij P-23732 RD, de Brinkkanterweg vervolgen. Op T-splitsing LA, Laagerfseweg. Bij de Y-splitsing en KP 85 rechts aanhouden, Strubbelenburg. Op kruising bij P 22806 en boerderij Het Hoekje RA, Rumelaarseweg. Bij P-22803 LA, fietspad over de Monnickendijk. Loop dit fietspad helemaal uit tot de bushaltes aan de Maarsbergseweg.