De Gelderse Vallei Rond

Etappe 1   Station Ede-Wageningen - Wageningse Berg 

Lengte: 15,5 km.

Start: NS Station Ede-Wageningen

Eindpunt: Bushalte Wageningse Berg

Vanaf station Ede-Wageningen lopen we al snel het bos van Landgoed Hoekelum in. Landgoed Hoekelum is een oude buitenplaats met een sfeervol 18e eeuws kasteel. Het park rondom het kasteel is aangelegd in landschapsstijl met fraaie bomenlanen, waterpartijen en bruggetjes. langs de zichtas lopen we recht op het kasteel aan. Na de boerderijwinkel verlaten we het landgoed en dalen via de Hoekelumse Eng af naar de Gelderse Vallei. We lopen langs de Kromme Beek die deel uitmaakt van een natuurlijk bekenstelsel in het Binnenveld dat afwatert in de Grift. Gelukkig gingen de plannen voor woningbouw in dit vochtige gebied niet door en is het Binnenveld aangewezen als stiltegebied. Het is een waar vogeleldorado. Na de voor dit gebied kenmerkende lange rechte wegen komen we langs de proefvelden van Universiteit Wageningen.
We doorkruisen de Wageningse Eng met bloemrijke moes- en pluktuinen, weiden, korenvelden en zelfs een tabaksplantage. Daarna gaat het merkbaar omhoog langs een wijngaard naar de Wageningse Berg.

Krt GV Etappe 1 V 2
103 downloads
GPX GV Etappe 1 V 2
109 downloads
Route GV Etappe 1 v2
91 downloads

Routebeschrijving

Op het station neem je de uitgang Zuidplein. Ga na de tunnel RD over het voetpad aan de rechterkant van de weg. Je steekt de Emmalaan over en neemt na 10 m. het tegelpad naar links. Steek bij de verkeerslichten over en volg het voetpad RD richting De Fietser.
Ga vóór De Fietser RA, Sponzenstraat. Op de Enkalaan LA in de richting van een hoge schoorsteen. Eerste weg RA, Tesselhofflaan. Aan het eind neem je het smalle paadje RD in de richting van het gele gebouw. Vlak voor dit gebouw LA, een beukenlaan. Volg deze laan tot het fietspad. Hier LA. Na ong. 25 m. RA de asfaltweg oversteken en langs het witte hek Landgoed Hoekelum in. Loop RD over de beukenlaan.
Even voordat de beukenlaan wordt onderbroken door een grasstrook RA.
Volg dit pad met de grasstrook aan de linkerhand. Einde pad voor kasteel LA. Langs boerderij en boerderijwinkel links van het pad. Pad met de bocht naar rechts volgen.
Na de boerderij, waar het brede pad een bocht naar links maakt, RD langs een houten hek.
Je komt uit op een verkeersweg. Hier LA over het voetpad. Na het viaduct en voor de bushalte RA de drukke weg oversteken. Je loopt de Hoekelumse Brinkweg in.
Na de grote parkeerplaats schuin LA langs het witte afsluithek. Loop dit pad uit en ga bij de rotonde RD, Doornboshoeve. Loop deze weg helemaal uit. Het laatste stuk wordt fietspad.
Op de voorrangsweg RA.  Na bord einde Bennekom links aanhouden. Volg verderop deze weg met de bocht naar links.
Je komt langs zwembad De Vrije Slag. Door tunneltje. Na het tunneltje RA, asfaltweg.
Rechts van de Krommesteeg is in de berm lopen vaak mogelijk.
Na ruim 700 meter de Harnesteeg oversteken. Voetpad tussen de bomenrijen langs de Kromme Beek. Einde Krommesteeg LA, Dijkgraaf. Bij knooppunt 91 voor De Dorschkast RA, Dickenesweg.
Eerste weg LA, Zwarte Steeg. Op Y-splitsing RA, Lange Rijnsteeg. Volg de weg met de bocht naar links en ga steeds RD. Na huisnummer 74 LA, Bennekomsesteeg.
Einde weg bij Knooppunt 92 RA. Eeerste weg LA Plassteeg. Na kruising op fietspad RD Kielekampsteeg.
Steek de drukke Mansholtlaan over bij de verkeerslichten. Ga even daarna bij einde afrastering rechts het klompenpad op. Volg het graspad. Einde graspad LA naar de weg. Bij de weg RA en even daarna weer RA Groenestraat. Loop over het voetpad rechts van de weg. Ga in de bocht naar links RA, karrespoor. Bij de asfaltweg RA Wildekamp. Volg de Wildekamp steeds RD. Wordt fietspad. Bij de voorrangsweg oversteken en LA. Eerste weg RA en direct weer LA. Houd voor het witte huis rechts aan. Op T-splitsing RA. Aan het eind RA, Oude Diedenweg. Bij bocht naar rechts RD tussen witte paaltjes door Oude Diedenweg blijven volgen. LA Bosweg. Bij voorrangsweg RA. Na 100 meter LA grindpad langs volkstuintjes. Eerste pad LA langs bankje. Na afrastering RA, 2e Honingblokpad. Voor volkstuintjes LA, klompenpad. Einde pad RA. Einde LA asfaltweg. Eind RA Zoomweg. Bij gevaarlijke kruising weg oversteken en LA, fietspad. Eerste bospad RA. Op viersprong bij  bord met Veluwe De Dorschkamp LA. Dit pad loopt tussen de wijngaarden door. Einde hek wijngaard RA. Volg deze beukenlaan RD. Aan het eind bij houten afsluitboom RD verharde weg. Bij de rotonde is links de bushalte Wageningse Berg.

versie 1  GPX 573 downloads