De Gelderse Vallei Rond

Etappe 1   Station Ede-Wageningen - Wageningse Berg 

Lengte: 15 km.

Start: NS Station Ede-Wageningen

Eindpunt: Bushalte Wageningse Berg

Horeca: Koffiekamer Hoekelum, Edeseweg 122, 6712 KE Bennekom
             Boerderijwinkel De Hoge Born, Bornsesteeg 87, 6708 PD Wageningen
             Lunchroom Tuincentrum De Oude Tol, Grintweg 360, 6704 AS Wageningen

Vanaf station Ede-Wageningen lopen we al snel het bos van Landgoed Hoekelum in. Landgoed Hoekelum is een oude buitenplaats met een sfeervol 18e eeuws kasteel. Het park rondom het kasteel is aangelegd in landschapsstijl met fraaie bomenlanen, waterpartijen en bruggetjes. langs de zichtas lopen we recht op het kasteel aan. Na de boerderijwinkel verlaten we het landgoed en dalen via de Hoekelumse Eng af naar de Gelderse Vallei. We lopen langs de Kromme Beek die deel uitmaakt van een natuurlijk bekenstelsel in het Binnenveld dat afwatert in de Grift. Gelukkig gingen de plannen voor woningbouw in dit vochtige gebied niet door en is het Binnenveld aangewezen als stiltegebied. Het is een waar vogeleldorado. Na de voor dit gebied kenmerkende lange rechte wegen komen we langs de proefvelden van Universiteit Wageningen.
We doorkruisen de Wageningse Eng met bloemrijke moes- en pluktuinen, weiden, korenvelden en zelfs een tabaksplantage. Daarna gaat het merkbaar omhoog langs een wijngaard naar de Wageningse Berg.

Et 1 Krtdef
18 downloads
GPX Et 1 Def
15 downloads
Routebeschrijving Etappe 1
13 downloads

Routebeschrijving

Verlaat het station bij de hoofdingang. Neem het zigzagpad aan de rechterkant richting verkeerslichten. Steek de weg over en ga LA richting De Fietser.
Ga vóór De Fietser RA, Sponzenstraat. Op de Enkalaan LA in de richting van een hoge schoorsteen. Eerste weg RA, Tesselhofflaan. Aan het eind neem je het smalle paadje RD in de richting van het gele gebouw. Vlak voor dit gebouw LA, een beukenlaan. Volg deze laan tot het fietspad. Hier LA. Na ong. 25 m. RA de asfaltweg oversteken en langs het witte hek Landgoed Hoekelum in.
Loop RD over de beukenlaan. Even voordat de beukenlaan wordt onderbroken door een grasstrook RA. Volg dit pad met de grasstrook aan je linkerhand. Einde pad voor het kasteel LA. Je loopt langs De Koffiekamer aan je linkerhand. Volg het pad met de bocht naar rechts.
Na de boerderij, waar het brede pad een bocht naar links maakt, RD langs een houten hek. Je komt uit op een verkeersweg. Hier LA over het voetpad. Vóór het viaduct de drukke weg oversteken en LA. Eerste weg RA, Hoekelumse Brinkweg.
Na de grote parkeerplaats schuin LA langs het witte afsluithek. Loop dit pad uit en ga bij de rotonde RD, Doornboshoeve. Loop deze weg helemaal uit. Het laatste stuk wordt fietspad.
Op de voorrangsweg RA. Na bord einde Bennekom links aanhouden. Volg verderop deze weg met de bocht naar links.
Je komt langs zwembad De Vrije Slag. Loop door het tunneltje. Na het tunneltje RA over de asfaltweg, Krommesteeg. Je loopt het Binnenveld in.
Aan de rechterkant van de Krommesteeg is het vaak mogelijk om op een pad tussen de bomen te lopen. Na ruim 700 meter de Harnesteeg oversteken. Volg het voetpad tussen de bomenrijen langs de Kromme Beek. Einde Krommesteeg LA, Dijkgraaf. Bij KP 91 voor De Dorschkast RA, Dickenesweg.
Eerste weg LA, Zwarte Steeg. Op Y-splitsing RA, Lange Rijnsteeg. Volg de weg met de bocht naar links en ga steeds RD. Na huisnummer 74 LA, Bennekomsesteeg.
Einde weg bij KP 92 RA. Eerste weg LA, Plassteeg. Na kruising op fietspad RD,
Kielekampsteeg.
Steek bij de verkeerslichten de drukke Mansholtlaan over en ga RD. Bij de rotonde RA en even daarna weer RA, Groenestraat. Loop over het voetpad rechts van de weg. Ga in de bocht naar links RA, karrespoor. Bij de asfaltweg RA, Wildekamp. Volg de Wildekamp steeds RD. Wordt fietspad. Bij de voorrangsweg oversteken en LA. Eerste weg RA en direct weer LA. Houd voor het witte huis rechts aan. Op T-splitsing RA. Aan het eind RA,Oude Diedenweg. Bij de bocht naar rechts RD tussen de witte paaltjes door en de Oude Diedenweg blijven volgen. Eerste weg LA, Bosweg. Je komt uit bij een voorrangsweg. Steek deze over en ga RA. Na 100 meter LA, een grindpad langs volkstuintjes. Eerste pad LA langs een bankje. Na de afrastering RA, 2e Honingblokpad. Voor de volkstuintjes LA,
Klompenpad. Het pad komt uit op een asfaltweggetje. Hier LA. Op splitsing RA, Zoomweg.
Bij de verkeersweg oversteken en LA over het fietspad. Eerste bospad RA langs een
afsluitboom. Op viersprong bij bord met Veluwe De Dorschkamp LA. Dit pad loopt tussen de wijngaarden door. Waar het hek van de wijngaard ophoudt RA. Volg deze beukenlaan RD.
Na een houten afsluitboom RD over de verharde weg. Bij de rotonde bevinden zich de bushaltes Wageningse Berg