Rondwandeling Eindeloos Eiland Noord-Beveland

Inleiding

Noord-Beveland doet zijn bijnaam Eindeloos Eiland eer aan. Lopend over de talrijke dijken word je getrakteerd op prachtige vergezichten over watervlaktes en polderlandschap.
Het eiland zoals we het nu kennen bestaat pas sinds 1598. Er is ook een ouder Noord-Beveland geweest. Dat is op “quade Saterdach” 5 november 1530 tijdens de St. Felixvloed volledig verdronken. Alleen de kerktorens van Wissenkerke en Kortgene staken nog boven het water uit. Noord-Beveland bleef zo’n 70 jaar een drijvend eiland.
In 1598 is men begonnen het eiland opnieuw te bedijken. Nieuwe polders en dorpen ontstonden volgens een modern patroon: strakke kavels, rechte dijken en voorstraatdorpen. Niet alle verdronken dorpen werden herbouwd en ook niet altijd op dezelfde plek.

De wandeling  

In drie etappes maken we een rondwandeling over het eiland langs verdwenen en herbouwde dorpen. Eerst maken we een uitstapje naar het Monument voor Verdronken Dorpen. Daarna zigzaggen we afwisselend buitendijks en binnendijks langs de kust van de Oosterschelde. We komen langs de plekken waar het eiland Orisant en de dorpen Soecke en Vliete hebben gelegen. Ondertussen genieten we van vogelrijke inlagen. Dan doen watersport en recreatie hun intrede. We lopen langs de Sophiahaven, duiken onder de N57 door en komen via de Banjaard en natuurgebied Schotsman bij het Veerse Meer. Bij Kamperland verlaten we de drukte en gaan landinwaarts. Bomendijken brengen ons langs Plankendorp en Stroodorp. We staan even stil bij boerderij Torenvliet. Hier lag ooit Wissenkerke. Langs het  bietenhaventje van Geersdijk en de Paardenkreek naderen we Kortgene. De toren van de kerk heeft als enige de watersnood overleefd. Dan steken we het eiland over, pauzeren nog even op de Emelissedijk en maken de ronde compleet in Colijnsplaat.