Rond Oud-Eierland

Het noordelijke deel van Texel, Eierland, bestaat uit een duin- en polderlandschap. Oorspronkelijk was het de zuidpunt van Vlieland. Door het Anegat, waar nu de Slufter ligt, werd het gescheiden van Texel. Een stormvloed in 1237 spoelde de geul tussen Texel en Vlieland uit tot een brede zeemonding, het Eierlandse Gat. Hierdoor kwam Eierland los te liggen van Vlieland en werd een zelfstandig eiland. In 1630 werd een stuifdijk aangelegd tussen de Kooger duinen en Eierland. Met deze zanddijk werd Eierland voorgoed verbonden met Texel.

We maken een wandeling rond Oud-Eierland. We lopen De Cocksdorp uit evenwijdig aan de Roggesloot, een kreek die Eierland scheidde van Vlieland. Na een slinger over het golfterrein lopen we verder over het Hanenpad. Een prachtig pad met links het duingebied Hanenplas en rechts rietkragen langs resten van uitlopers van de Roggesloot die vroeger helemaal doorliep tot de Slufter. Dwars door de Eierlandse duinen bereiken we het strand dat richting de vuurtoren steeds breder wordt. We verlaten het strand en lopen over een graspad achter de smalle duinenrij met rechts een vogelrijk duinmeer. De uit gejutte planken opgetrokken steiger bij paal 33 is de aanlegplaats van het schip De Vriendschap. Hiermee kun je in de zomermaanden naar Vlieland overvaren. Na een stuk dijk lopen we De Cocksdorp binnen. Vroeger heette het Nieuwdorp, maar al snel werd het vernoemd naar Nicolaas De Cock onder wiens leiding werd begonnen met de inpoldering van de kwelders tussen Eierland en Texel. Door de Kikkertstraat, vernoemd naar de notaris die zich inspande voor de bouw van de vuurtoren, lopen we terug naar het beginpunt van de wandeling.

Afstand: 13,5 km. 

Start- en eindpunt: Bushalte Molenlaan, De Cocksdorp
                           
Parkeren: Parkeerterrein Molenlaan 1, 1795 AM De Cocksdorp (betaald)

De Cocksdorp Krt
Afbeelding – 1,3 MB 250 downloads
Eierland
Geografische data – 1,3 MB 245 downloads
Routebeschrijving Rond Oud Eijerland
PDF – 184,8 KB 235 downloads

Routebeschrijving

Met het gezicht naar de kerk LA over het voetpad. Voetpad wordt fietspad. Steek aan het eind de voorrangsweg over en ga RD over het fietspad. Eerste pad LA. Je komt uit op een asfaltweg. Steek deze over en ga LA over het fietspad. Neem het eerste pad RA, blauwe route. Vóór een bosje RA en dan weer LA langs de bosrand. Op klinkerweg RA. Volg deze weg met de bochten mee over het golfterrein. De wandelroute staat met pijlen aangegeven en loopt verder over het Hanenpad. Je komt over een dijkje te lopen. Aan je rechterhand ligt het oude eiland Eijerland. Aan het eind van het Hanenpad op betonfietspad LA. Op T-splitsing RA. Steek de asfaltweg over en RD over het fietspad.
Na ong. 500 m. tegenover de uitgang van Landal Sluftervallei LA, een wandelpad. Loop dit pad helemaal uit tot het strand. Ga op het strand RA. Na ruim 1,5 km. kom je bij een lange strekdam. Loop vanaf hier richting de vuurtoren en verlaat het strand via de strandopgang vóór de vuurtoren. * Om de vuurtoren te beklimmen of voor een mooi uitzicht ga je bij de parkeerplaats LA*. Langs de parkeerplaats RD. Bij de fietsenstalling even links en ter hoogte van het afsluithek direct RA over een graspad (dus niet de asfaltweg) richting de duinenrij. Vóór de duinenrij buigt het pad naar rechts. Je komt langs een duinmeer aan je rechterhand.
Vóór de ingang van duinpark De Robbenjager links aanhouden. Bij de verharde weg LA naar het strand. Op het strand RA. Je komt langs de aanlegsteiger van de boot die in het zomerseizoen naar Vlieland vaart. Na een vierkant stenen gebouwtje ga je verder RD over de dijk. Verderop verlaat je de dijk en kom je uit op een asfaltweg. Hier RD. Na het plaatsnaambord van De Cocksdorp bij de tweede brug RA, Kikkertstraat. Loop steeds RD tot je weer uitkomt bij het beginpunt.

Fotoalbum