Etappe 6 Driel - Oosterbeek 12 km.

Het is 4 mei. Een mooie datum om verder te gaan op het Pad van de Vrijheid. De open deur van de Maria-Geboortekerk nodigt ons uit om de tentoonstelling De Polen van Driel te bezoeken. We zijn onder de indruk van het verhaal over de Poolse parachutisten. 


Het mislukken van de Operatie Market Garden werd hen onterecht in de schoenen geschoven. Door de stichting Driel-Polen is jarenlang gestreden voor erkenning door de Nederlandse overheid van de Poolse strijders. In 1999 bracht een radio-documentaire de vraag waarom de Polen nooit zijn onderscheiden opnieuw onder de aandacht. Bij daaropvolgend onderzoek kwam een brief van koningin Wilhelmina uit 1946 boven tafel waarin zij toestemming gaf leden van de Sosabowski-brigade koninklijk te onderscheiden. Daar was nooit iets mee gedaan. Na veel geharrewar met het Ministerie van Defensie was het uiteindelijk Prins Bernhard die vlak voor zijn overlijden het laatste zetje gaf tot eerherstel. 

Na al deze informatie gaan we op stap. We komen langs het borstbeeld van Sosabowski dat op 18 september 2020 tijdens de 75-jarige herdenking van Market Garden tegenover zijn hoofdkwartier aan de Molenstraat 12 werd onthuld. Het is een replica: de originele buste staat in Warschau. 

Door de velden lopen we naar de Rijn. In dit gebied werden op 21 september 1944 ongeveer 1000 parachutisten gedropt en begonnen de eerste schermutselingen met de Duitsers. Hiervandaan probeerden amfibievoertuigen met bevoorrading voor de Britse soldaten bij Oosterbeek de Rijn over te steken. Al voordat ze de Rijn bereikten bleven ze steken in de modder. Ter hoogte van het Engineer Monument op de dijk probeerden de Poolse troepen de Britten te bereiken om hen te evacueren. Om te voorkomen dat de Duitsers gebruik zouden maken van het Drielse Veer had de veerbaas de pont onklaar gemaakt. Hierdoor werd deze ook onbruikbaar voor de Polen en moesten ze met bootjes naar de overkant om de uitgeputte Britse militairen op te halen. 

Wat een tegenstelling! In plaats van in een donkere nacht met gammele bootjes onder Duits artillerievuur steken wij in een prachtig landschap op een zonovergoten dag met de veerpont de Rijn over. Langs de voet van de stuwwal en over het kerkpad lopen we naar Oosterbeek.

De Oude Kerk was het laatste steunpunt voor de geallieerden voordat ze de Rijn overstaken. We hebben geluk: de kerk is open en we krijgen een privérondleiding. We lezen het Pelgrimsgebed op de muur achter het doopvont. De kussens die in het koor liggen zijn geborduurd door de moeders van gesneuvelde soldaten. Nog steeds wordt de kerk bezocht door Britse en Poolse oorlogsveteranen en hun nabestaanden. 

We verlaten de kerk en vervolgen de route door het park Bato's Wijk met het beeld van de Vredesengel. Even later klimmen we de Hemelse Berg op. We komen langs de gereconstrueerde fundamenten van villa De Oorsprong en langs de Oorsprongbeek met het Grothuisje.

Villa Hartenstein was in september 1944 het hoofdkwartier van de Britse luchtlandingstroepen. Het hotel werd tijdens de Slag om Arnhem grotendeels verwoest, maar na de oorlog gerestaureerd. Nu bevindt zich hier het Airborne Museum. Een andere keer gaan we hier zeker een bezoek brengen.

Tegenover Hartenstein staat het Airbornemonument. Het is de moeite waard om rondom de sokkel te bekijken. Elke kant beeldt een onderdeel van de Slag om Arnhem uit. Hiervandaan lopen we rechtstreeks naar het station waar de trein op ons wacht.