Etappe 9 Ede - Lunteren 13 km.

Etappe 9 is een prachtige afwisselende route waarbij je van hoogtepunt naar hoogtepunt loopt en eindigt bij een dieptepunt: de Muur van Mussert.

Vanaf de bushalte Bosrand lopen we het Edese Bos in en komen al snel op Landgoed Kernhem. We lopen over het Gravenbergje met de daarom heen schots en scheef staande bomen. Het is een oude grafheuvel waar omheen een doolhof was aangelegd. Hier vermaakten zich de gasten van Huize Kernhem. We dalen af langs de geheimzinnige Bloedsteen en lopen over de lange Doolhoflaan recht op Huize Kernhem aan.   

Kernhem is een prachtig landgoed. We komen langs het statige huis, de kruidentuin, het koetshuis dat omgetoverd is tot pannenkoekenboerderij en de Haneburg, een hoog eilandje met een gracht eromheen waar vroeger een theekoepel op stond. 

Na landgoed Kernhem lopen we de Doesburgerbuurt in. Langs bloemrijke akkerranden komen we al snel bij de volgende highlight: de Doesburgermolen. Vrijwillige molenaars houden de molen draaiend. Het is elk jaar weer een verrassing wat er is ingezaaid in het omringende veld. Ik ga voor de zonnebloemen!  

Het even voorbij de molen gelegen Rustpunt van Dagactiviteitencentrum In Goede Aarde is een ideale pauzeplek. De koffie staat klaar,  er zijn zelfgemaakte streekprodukten te koop én: je kunt er naar het toilet. 

De route gaat verder door de Doesburgereng langs scharrelende kippen en over een kwekerij. We passeren de gezelligste winkel tussen Ede en Lunteren "Landwinkel 't Doesburger Erf" waar boerin Marianne de scepter zwaait.  

Na het huis De Eikenwal lopen we het Luntersche Buurtbosch in en klimmen we naar het volgende hoogetepunt: de Galgenberg. Uitkijktoren De Koepel was oorspronkelijk het theehuisje van de Lunterse notaris Van den Ham. Deze geliefde notaris was de inwoners van Lunteren goed gezind en zorgde voor werkgelegenheid door een bos te laten aanplanten. Vanuit het theekoepeltje hield hij de werkzaamheden in de gaten. Door de groei van de bomen moest er al gauw een verdieping bovenop komen. Na de dood van de notaris is het bouwsel vervangen door een uitkijktoren. Uiteindelijk waren er vier verdiepingen nodig om boven de bomen uit te kunnen kijken.

Nog 2100 m. naar het middelpunt van Nederland wijst een cortenstalen pijl.

Zover komen we niet want even daarvoor betreden we camping De Goudsberg op zoek naar de Muur van Mussert. Hier kwamen in de jaren 1936 tot 1940 op Tweede Pinksterdag tienduizenden mensen bijeen voor de Hagespraken van de NSB. Na de Tweede Wereldoorlog was het terrein in gebruik door padvinders. De tegen de achterzijde van de muur gebouwde vertrekken zijn gebruikt als vakantieverblijf.  

De Muur raakte steeds meer in verval. In 2015 werd een verzoek ingediend om de muur een monumentenstatus te geven. Een aanvraag voor een sloopvergunning door de campingeige-naar versnelde het proces waarna in 2018 de muur een officieel rijksmonument wordt.

Het is de bedoeling rond de Muur een educatief centrum in te richten. Dat zal nog wel even duren. Voorlopig staat de Muur er nog net zo bij als in 2018. 
Na dit indrukwekkend bezoek lopen we de camping weer af en dalen door het Luntersche Buurtbosch af naar het station.