Etappe 5   Rockanje - Oostvoorne

Na een kort bezoek aan Rockanje treden we in de voetsporen van Jacobus Craandijk over het naar hem vernoemde pad door het gemeentelijk duinterrein. Deze wandelende dominee liep hier al in 1883 en noemt het gebied tussen Rockanje en Oostvoorne  “een van de schoonste landschappen op Voorne”.
De route gaat verder langs de binnenrand van het Voornes Duin. Links ligt het Waterbosch dat in natte tijden zijn naam eer aan doet. Rechts de polder met de veelzeggende naam Stuifakker. Slingerend door het fraaie landgoed Strypemonde komen we uit bij de Tenellaplas. In het daaraan gelegen bezoekerscentrum van het Zuid-Hollands Landschap kom je van alles te weten over het ontstaan van de duinen en het rijke dieren- en plantenleven.
Na deze tussenstop vervolgen we onze tocht door de duinen richting het Groene Strand. Maar voordat dat we daar zijn maken we even een uitstapje om uit te kijken over de Slikken van Voorne en de Maasvlakte.
Terug op de route steken we het Parnassiavlak over. Op het Groene Strand slingeren we over graspaden en langs rietmoeras naar de Koepel Zeeburg, bovenop de boulevard van Oostvoorne.
Het laatste deel van de route gaat door het landgoed Mildenburg, waar in het voorjaar de bodem bedekt is met een tapijt van bloeiende daslook. Over een lange kaarsrechte laan bereiken we de finish: de Jacobaburcht.

Startpunt: Bushalte Dorpsplein, 3235 AD Rockanje

Parkeren:  Parkeerplaats achter Dorpsweg 7, 3235 AE Rockanje

Eindpunt:  Jacobaburcht, Hoflaan 3-5, 3233 AN Oostvoorne
OV: Bushalte De Ruy, Oostvoorne

Horeca: Restaurant De Meidoorn, Duinstraat 16A, 3235 NK Rockanje
               (bij de Tenellaplas)
               Restaurant Aan Zee, Strandweg 1, 3233 CW Oostvoorne

Afstand:    15 km.

KRT Voorne 5 Jpg
Afbeelding – 428,4 KB 47 downloads
GPX Voorne 5 Gpx
Geografische data – 1,5 MB 44 downloads
Route Voorne 5 Route Pdf
PDF – 195,4 KB 8 downloads
Voorne Etappe 5 Kijkpunten Docx
Word – 15,8 KB 8 downloads

Routebeschrijving

Loop vanaf de bushalte richting het winkelcentrum. Aan het eind van de straat LA, Dorpsweg. Eerste straat LA, Zeeweg. Wordt Raadhuislaan en daarna Swinsedreef.
Aan het eind oversteken en het gemeentelijk duingebied in langs het groene bord.

** Op splitsing rechts aanhouden. Einde pad RA. Je komt uit bij een verkeersweg. Steek over en ga LA over het voetpad.
Eerste pad RA tussen de houten hekken door. Bij de parkeerplaats recht oversteken tussen de bomen door. Steek via de zebra over en ga RD. Wordt fietspad. Even verder kun je links over het bruggetje het graspad volgen dat evenwijdig aan het fietspad loopt.

Je komt uit bij een asfaltweg. Steek over en na de bocht nog een asfaltweg oversteken. Vervolg het fietspad langs de binnenrand van het duin. Wordt asfaltweg.

Op splitsing met ANWB paddenstoel LA natuurgebied het Breede Water in. De evenwijdig aan het pad lopende lichte verhoging aan je linkerhand is een het enige wat nog over is van de Pietersdijk, die het achterland voor overstroming moest behoeden.
In een bocht bij huisnummer 7 RA. Je loopt Landgoed Strypemonde in.

Kijkpunt 1: Landgoederen en buitenplaatsen

Langs de duinrand van Voorne liggen een groot aantal landgoederen en buitenplaatsen. Al vanaf de 16e eeuw had dit gebied veel aantrekkingskracht op rijke families uit de regio. Zij investeerden hun geld in landhuizen en grondbezit. Rond de buitenhuizen werden siertuinen en parkachtige bossen aangelegd. Vanaf de 19e eeuw ontdekten havenbaronnen hier, onder de rook van Rotterdam, een rustieke plek om in de zomer te wonen en te jagen.
Het grote landgoed Strypemonde werd rond 1920 aangelegd door de Rotterdamse cargadoor James van Hoey Smith. Als hobby liet hij van over de hele wereld zaden en stekken van bomen en struiken met zijn schepen ophalen. Dat is te zien in het landgoedbos waar de Chinese mammoetbomen, steeneiken en andere exoten zich nog steeds prima thuis voelen.  
De naam van het landgoed verwijst naar de Strype, een voormalige getijdenkreek die, lang voordat er duinen werden gevormd, in deze buurt zijn monding had. Om het achterland te beschermen werd de kreek afgedamd. De Pietersdijk, de Noorddijk en de daar tussen gelegen kreekweiden herinneren hier nog aan.

Het pad buigt aan het eind naar links, rode route. Blijf de rode pijlen op een geel vlak volgen. De route maakt even een ommetje naar een waterplas met zicht op het landhuis.

Je komt uit op een asfaltweg. Ga LA. Voor het bord Verboden Toegang RA. Aan het eind van de weide op splitsing RA, smal pad. Einde pad LA door het hek de duinen van Oostvoorne in. Eerste pad RA en direct weer RA. Houd rechts aan en ga door het klaphek.
Blijf het pad met de Tenellaplas aan je linkerhand volgen tot het Bezoekerscentrum.

Kijkpunt 2: De duinen van Voorne
De oudste duinen van Voorne zijn nog geen 1000 jaren jong. Vóór 1200 was Voorne een wadachtige vlakte, doorsneden door getijdenkreken. Daarna werden door verstuiving langs de kust de eerste strandwallen afgezet die zich ontwikkelden tot lage duinen. In de 19e en 20e eeuw vormden zich door verandering van zeestromingen nog twee duinenrijen met daartussen duinmeren en natte valleien. In de loop der tijd begon men het duinlandschap te ontginnen voor landbouw. Verspreid langs de binnenduinrand kwamen allerlei akkertjes, tuinderijen, boomgaarden en kleine weiden te liggen. De keuterboertjes en loonarbeiders leidden een armoedig bestaan en woonden in kleine duinhuisjes. In het openluchtmuseum, naast het Bezoekerscentrum Tenellaplas, zijn een aantal van deze huisjes herbouwd en te bezichtigen.

Loop voor het bezoekerscentrum langs en ga tussen de infoborden door. Bij een paal met routebordjes het pad blijven volgen.
Na metalen hek op viersprong RD. Volgende viersprong met schelpenpad ook RD over het vrijwel rechte Locomotiefpad. De naam verwijst naar de smalspoorlijn waarmee de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwmaterialen voor de bunkers in de duinen vervoerden.

Bij KP 83 RA. Op asfaltfietspad bij KP 65 LA. De vlakte aan je rechterhand was van 1930 tot 1938 in gebruik als vliegveld. Nu staat deze vallei bij veel regenval onder water en kun je er in de winter schaatsen. ’s Zomers kijk je uit over een bloemenzee. Na een veerooster kom je uit op de Strandweg.

= Je kunt hier naar links gaan voor horeca en/of om uit te kijken over de Maasvlakte en de Slikken van Voorne.=

Kijkpunt 3: Uitkijktoren aan zee
Vanaf het dak van Restaurant aan Zee kijk je uit over een panoramalandschap van duinen, strand, slikken en meren met aan de horizon de kranen en olieopslagtonnen van de Maasvlakte. Tot halverwege de vorige eeuw lag hier de monding van de Maas. Oostvoorne was een populaire badplaats waar je met de auto het strand op mocht rijden om aan de vloedlijn te parkeren. Op de plek waar nu metershoge fabriekspijpen hun CO-2 uitstoten lag het vogelrijke natuurgebied De Beer.
Met de uitbreiding van de Rotterdamse havens en de aanleg van Europoort kwam het landschap van De Beer onder een zes meter dik zandpakket te liggen en verdween van de kaart. Maar de natuur gaat haar eigen gang. Tot ieders verrassing ontwikkelde zich aan de zuidkant van de Maasvlakte een nieuw kustlandschap. Aan de zeezijde van de Brielse Gatdam ontstond door de werking van eb en vloed een waddengebied in het klein met geulen en zandplaten: de Slikken van Voorne. Aan de landzijde verdween het getij en raakte de strandvlakte begroeid met rietmoeras en duingraslanden: het Groene Strand.
In 2004 werd het Autostrand gesloten. Sindsdien ontwikkelen zich nieuwe duinen. Zoutminnende planten zorgen voor de begroeiing. De voedselrijke slikken zijn een eldorado voor kust- en wadvogels. De compensatie voor natuurgebied De Beer is in volle gang.   

Om de route te vervolgen steek je vanaf het veerooster de Strandweg over en ga je naar beneden het Parnassiavlak in. Volg hier weer de rode pijlen op een geel vlak. Voor het Oostvoornse Meer RA. Even later loop je over het strand met aan de horizon de skyline van Rijnmond. Na een speelboot en zitjes langs het water blijven lopen.
Bij een afvalbak en bankjes loop je het groene strand op. Ga RD en blijf de rode pijlen op geel vlak volgen. Bij KP 53 RD (links ga je naar een vogelkijkpunt).
Na een metalen hek links van het pad LA. Bij KP 17 RA (links ligt een tweede vogelkijkpunt).
Het pad eindigt bij hotel Het Wapen van Marion en de Koepel Zeeburg.
Ga RD. Na huisnummer 36 en tegenover B en B Marion LA door een hekje Landgoed Mildenburg in.
Aan het eind van het pad ong. 15 m. doorlopen en RA. Op viersprong RA, groene route. Volg over het landgoed de groene pijlen tot de asfaltweg. Schuin recht voor je ligt de Jacobaburcht, eindpunt van deze etappe.

= Wil je verder met etappe 6? Ga dan even naar rechts om de Jacobaburcht te bezoeken. Loop terug en ga RA, Hoflaan. Volg de routebeschrijving van etappe 6 vanaf ** . =

Voor de bushaltes ga je bij de asfaltweg RA. Loop RD langs het Dorpsplein. Steek de Burg. Letteweg over en ga RD. Aan het eind de trap af en RA. Je gaat een brug over en RA naar de bushaltes.  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  V1,2/46

Fotoalbum Voorne Etappe 5