Lange afstandswandelingen

LAW staat voor Lange Afstands Wandelingen. 's Avonds een ommetje lopen is natuurlijk leuk. Een rondwandeling van meerdere kilometers brengt je weer terug bij het beginpunt. Een lange afstandswandeling heeft de uitdaging dat je iedere keer een stukje verder komt. Je kan een dagmars maken. Maar je kan er ook een trektocht van maken door te overnachten. Dat kan van low-budget, door je eigen tentje mee te nemen, tot luxe in een hotel. 't Is maar net hoe dik je portemonnee is. De LAW's in Nederland worden allemaal aangegeven met een wit-rood balkje. De oudste LAW is het Pieterpad en de jongste wordt het Elfstedenpad. Kijk voor alle routes op Wandelnet. Wil je het eens uitproberen? Loop dan een van de NS routes. Die zijn allemaal onderdeel van een LAW en makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. 

De LAW's beperken zich niet tot Nederland maar gaan ook de grens over. Neem bijvoorbeeld het Marskramerpad. Deze begint in Scheveningen bij het Kurhaus. Voorbij Oldenzaal passeer je de grens en loop je op de Duitse Töddenweg richting Osnabrück. Zonder dat je er erg in hebt, loop je op de Europese wandelroute E11. Nog even doorbijten en je bent bij Sint Petersburg! Of neem het Hollands Kustpad, onderdeel van de E9. Alle informatie vind je hier.

Gelukkig zijn er binnen Europa ook kortere lange afstandswandelingen. Al dan niet onderdeel van een Europese route. Duitsland, wandelland bij uitstek, heeft een mooie website.