Etappe 10 Herzogenrath - Schinveld
28 km.

 

We starten deze etappe bij de Abij Rolduc. Dit grootste abdijencomplex van de Benelux heeft een indrukwekkende geschiedenis en wordt tegenwoordig multifunctioneel gebruikt. 

Na het Beerenbosch volgen we weer het grensriviertje Worm tot voorbij Übach-Palenberg. Gelukkig heeft men de Worm hier z'n gang laten gaan, waardoor een prachtig natuurgebied is behouden. Als gevolg van steenkoolwinning is het dorpje Finkenstein in de diepte verdwenen. Er rest nog een gedenksteen. De spoorbomen sluiten 10 minuten om twee treinen te laten passeren. Tijd om uit te rusten en de route door te nemen! Dan dient het trotse kasteel Rimburg zich aan. Gelegen op een strategisch punt van de Romeinse Via Belgica heeft het zijn tijd doorstaan. Sinds 1962 staat het weer op Duits grondgebied. Het tegenoverliggende dorpje Rimburg ligt in Nederland. De schildpadden Bubbel en Grubbel voorkomen grensoverschrijdend gemotoriseerd verkeer!

Na Übach-Palenberg maakt de Worm plaats voor een recreatiegebied met de restanten van een Romeins badhuis en het prachtige Willy-Dohmenpark met replica's van Maya- en Aztekenstenen.

Door velden en akkers gaat de route verder naar Grotenrath. Wie 28 km. naar Schinveld teveel vindt, kan voorbij Grotenrath de route afbreken. Ga bij het groepje bomen met kruis (pagina 28 2e kolom) rechtsaf volgens de route en neem de eerste weg links. Steek de asfaltweg over en volg het graspad langs het bos. Bij geasfalteerd fietspad linksaf en daarna bij manege rechtsaf. Volg de weg met bocht en je komt in Landgraaf. Bij rotonde rechtdoor Reeweg. Op de derde weg links, Bernadettelaan, is een bushalte voor bussen naar Heerlen en Kerkrade. De aanlooproute is 2 km.

Het laatste deel van deze afwisselende route loopt over de Tevenerheide. Waar vroeger klei, zand en grind werd gewonnen bepaalt nu hei, bos, meertjes en veen het landschap. Schrik niet van laag overvliegende AWACS, die nog wel eens een extra rondje maken over de Nato thuisbasis Geilenkirchen als ze terugkomen van een missie om het luchtruim te beschermen.