Etappe 11 Schinveld - Höngen 17 km.

Lopen langs beken. Zo zou je deze etappe kunnen noemen. In Schinveld komen we direct al de Rode Beek tegen. Vroeger stroomde de beek open door Schinveld met de nodige stankoverlast van riool en spoelwater van de mijnen. Nu is de beek losgekoppeld van het riool en is het heerlijk wandelen langs dit groene lint door oostelijk Zuid-Limburg.

Om de groene omgeving uit te breiden is het grensoverschrijdende Natuurpark Roode Beek/Rodebach aangelegd. Rond Gangelt lopen we door dit avontuurlijke gebied met beken, moeras, weiden en bos.

We wandelen rondom een zweefvliegterrein en passeren een omwald terrein met een droge gracht en gedenkteken. Gezien het kleine formaat en de ligging dichtbij de grens gaat het waarschijnlijk om een vluchtschans. Bij de vele grensconflicten vonden de mensen hier een veilige schuilplaats. 

Naast de natuur is in dit gebied genoeg vertier. We komen langs een zwembad, wildpark en twee overgebleven gifgroene vijvers van een voormalig safaripark. Na 17 km. is het uitstekend overnachten in Gasthof Peters in Höngen.