Etappe 13  Limbricht - Eisden 17 km.

Het laatste deel van de doorsteek van Limburg voert van het zompige Grasbroek via de Maasvallei naar het Belgische Eisden. Daarbij overwinnen we een snelweg, twee kanalen en een rivier.

Wie altijd al kasteelheer of jonkvrouw had willen zijn, kan overnachten in kasteel Grasbroek. Voor ons is deze droom niet weggelegd en daarom lopen we er met een boog omheen en krijgen nog net geen natte voeten. Vanuit het bos belanden we in het open veld met uitzicht op de DSM fabrieken van Geleen. Nadat we de snelweg A2 naar het zonnige zuiden zijn overgestoken dalen we af naar de Maasvallei.

De waterstand van de Maas is erg laag. Gelukkig vaart het veerpontje nog en brengt ons gratis naar de Belgische overzijde.   

Door velden en bosjes lopen we verder naar Leut met zijn mooie kasteel en dorpskern. Het kasteel, eind 15de eeuw gebouwd als een waterburcht, krijgt zijn huidige vorm in de 18e eeuw met Lodewijk XIV en dankt zijn naam aan de laatste eigenaar, Burggraaf Vilain XIII. Hij installeerde een grote bibliotheek en legde een romantische Engelse tuin waarin 7 linden liet planten, één voor elk van zijn dochters. Nadat zijn 7 dochters, die ongehuwd waren gebleven, gestorven waren werd het kasteel gekocht door de exploitant van de steenkoolmijn in Eisden en ingericht als ziekenhuis. Tegenwoordig is er een horecabedrijf in gevestigd.

Na Leut lopen we door een natuurgebied rond een grindplas. Over veldwegen komen we bij de Zuid-Willemsvaart. De vaart heeft zijn naam te danken aan koning Willem I, die besloot een verbindingsvaart te maken tussen Maastricht en 's Hertogenbosch als alternatief voor de Maas. Via de voetgangers- en fietsbrug komen we in Eisden en pakken daar de bus naar Maastricht.