Etappe 14 Eisden - wandelcafé Salamanderke 17 km.

Laverend tussen busstakingen van De Lijn en een afgesloten brug over het Albertkanaal gaan we de laatste etappes afleggen van de wandeling rondom Zuid-Limburg. We wanen ons in Scandinavië, lopen over de steilrand van de Mechelse heide, dalen af naar een tot natuurgebied ingerichte zandgroeve en genieten van weidse vergezichten.

De sluiting van de mijnen in Eisden heeft gelukkig imposante sporen achtergelaten. Een mijndorp met huizen in cottagestijl, grote tuinen en statige lanen. Scholen, een enorme kathedraal en een casino maken de city compleet.  

Als we de tuinwijk verlaten komen we bij een ander stuk erfgoed. Waar een kwart eeuw geleden de steenkoolmijn nog op volle toeren draaide is nu een prachtig natuurgebied: Connecterra. We wandelen door een verrassend landschap van bergen en meren. De voormalige steenbergen, terrils, zijn ware kuitenbijters. Maar het is de moeite waard ze te beklimmen. Je wordt beloond met schitterende panorama's. 

Het achterdeurtje waar we Connecterra door verlaten is meteen de toegangspoort tot een ander natuurgebied: de Hoge Kempen. Voor ons strekt de Mechelse Heide zich uit. Ook hier veel hoogteverschil, maar op natuurlijke wijze ontstaan door zand- en grindafzetting van de Maas.

Bij fiets- en wandelcafé Salamanderke is het goed toeven. Hier breken we onze wandeling af en lopen naar de bushalte Thomas Boslaan (ong. 1,5 km.) om de bus terug te nemen naar ons overnachtingsadres.