Etappe 16 Bessemer - Bilzen 22 km.

Onze laatste etappe voert ons door het overgangsgebied Kempen - Haspengouw. Als we de toegangspoort Lieteberg binnengaan genieten we nog even van de zachtglooiende zuidrand van de Hoge Kempen. We lopen door een gevarieerd bosgebied met bronnen, beekjes en vijvers. Eenmaal het Albertkanaal over komen we weer in de bewoonde wereld met een sprookjeskapel, kasteel en burchtruïne. We dalen af naar Bilzen, waar de fruitbomen de grens met Haspengouw aankondigen.

In Zwarte Put is het oorverdovend stil. Zwerfstenen met poëtische teksten roepen op tot bezinning. Stilte, rust en traagheid is het devies. 

Maar we moeten nog naar Bilzen. Dus stappen we stevig door langs de bosrand richting Albertkanaal. We hadden toch beter moeten luisteren naar de stiltestenen. Als we bij het Albertkanaal aankomen is de brug onneembaar. Alles ligt overhoop want de brug moet verhoogd worden voor de scheepvaart. Omlopen naar de volgende brug is goed voor 6,5 km. extra. Dat is ons een beetje teveel van het goede. We boeken een extra overnachting. Zomer 2019 moet de brug weer klaar zijn.

De volgende dag gaan we met de bus vanuit Genk naar de overkant van het Albertkanaal en pakken de route weer op. We lopen door het Munsterbos dat de grens vormt tussen het arme Kempen en het vruchtbare Haspengouw. Het is een afwisselend gebied met bos, vijvers, moerassen en graslanden. Dankzij een vlonderpad krijgen we geen natte voeten.  

Midden in het bos staat de sprookjesachtige St. Amorkapel. Deze kapel werd na de Tweede Wereldoorlog gebouwd met materialen van in de oorlog verwoeste monumenten. Langs de Munsterbeek lopen we het bos uit naar kasteel Groenendael. We zijn er bijna, maar eerst nog even een uitstapje naar de contouren van de Ruïne van Jonckholt. 

De laatste loodjes voeren ons door een stukje industriegebied naar het centrum van Bilzen. Dan is het nog maar een boogscheut naar het station. 't Is rond! Wat hebben we genoten van deze prachtige afwisselende, uitstekend beschreven route! Het was een ware ontdekkingstocht door plaatsen waar we anders nooit gekomen waren. Dank aan de auteur voor 277 km. grensoverschrijdend wandelplezier!