Etappe 2  Vrijhern - Glons  26,1 km

Even voorbij de bushalte Hoeselt Metser ligt in een schilderachtig landschap de Kluis van Vrijhern. De bakstenen kapel is gebouwd naar het voorbeeld van het Heilige Huisje van Nazareth in het bedevaartsoord Loreto. Bij het complex ligt een heemtuin. 

Vanaf de kluis slingeren we weer door weilanden en boomgaarden. De grote bollen Mistletoe sieren als groene kerstballen de bomen. Vanuit de verte zien we Kasteel Kolmont en even verder, iets van de route, het Kasteel van Rooi.
De Herkwinning, een gerestaureerde vierkantshoeve uit de 12e eeuw, gaf haar naam aan het natuurgebied van de Fonteinbeek. 

De fruittelers zitten nog steeds met de gebakken peren nu Rusland zijn boycot voor de invoer van groente en fruit uit het Westen heeft verlengd. Een noodkreet roept op tot teruggave van de export naar Rusland. 

Over de restanten van een Romeins viaduct lopen we recht op de toren van de Sint-Lugardiskerk in Tongeren aan. Maar eerst nog even langs het stoere standbeeld van Ambiorix. Deze leider van de Eburonen wordt beschouwd als Belgische held vanwege zijn verzet tegen de Romeinen.

De route voert ons langs het Begijnhof en via de oude stadsmuur naar het station. Vandaar door het Jekerdal naar Glons. Ongemerkt zijn we van Vlaanderen in Wallonië beland. De Jeker heet hier Geer en Glons is ook bekend als Glaaien.