Etappe 9 Aken - Herzogenrath 19 km.

Om de binnenstad van Aken te bewonderen moet je daar niet in februari komen. Dan staat Aken in het teken van carnaval. De Mariënplatz wordt ontsierd door feesttenten, Karel de Grote kijkt nog net over een omheining heen en de poppen van de Puppenbrunnen zijn veilig opgeborgen in een houten bekisting. Gelukkig is de fontein Kreislauf des Geldes bij de Elisenbrunnen nog wel te bewonderen.
De figuren beelden allemaal iets uit wat met geld te maken heeft.

Eenmaal de Ponttor onderdoor, komen we in rustiger gebied en beklimmen we de Lousberg. Op weg naar de top komen we langs een beeldengroep welke verwijst naar de Lousberg en de zuilen van de "Akropolis van Aken". Deze zuilen zijn de overblijfselen van een restaurant en casino uit 1838. Eenmaal boven is het genieten van het prachtige uitzicht bij de obelisk. Al zigzaggend dalen we de berg af, uitgelachen door de groene en met geroffel begeleid door de grote bonte specht.

Eigenwijs als we zijn, negeren we bij de katoenfabriek het verbodsbod voor wandelaars, totdat we onze neus definitief stoten bij de afgesloten stuwdam. Bevers hebben hier huisgehouden en zijn de baas! Beteuterd keren we terug op onze schreden en lopen de alternatieve route over asfalt.

We dalen af naar de Worm. Dit riviertje, dat niet onder doet voor de Geul, is tot Herzogenrath dan weer links en dan weer rechts onze metgezel. Soms verlaten we haar om de heuvels van een oude steenkoolgroeve te bestijgen. Of om de Burg Wilhelmstein te bewonderen. Maar altijd keren we weer bij haar terug totdat we haar in Herzogenrath uit het oog verliezen.