Etappe 1  Externsteine - Preussischer Velmerstot

De Eggeweg begint in Horn-Bad Meinberg direct al majestueus met de 40 meter steil omhoog stekende Externsteine, die weerspiegelen in het daarvoor gelegen meer. Deze geheimzinnige rotsformatie sprak al vroeg tot de verbeelding. In het harde Osning zandsteen zijn in de 12e eeuw reliëfs en verschillende grotten en nissen gemaakt. Voor een zacht prijsje kun je omhoog om te genieten van het prachtige uitzicht.

De Eggeweg, die hier gelijk loopt met de Hermannsweg, voert omhoog naar de kam van de 316 meter hoge Knickenhagen. De klim loont de moeite. Geheimzinnig schemeren door de loof- en naaldbomen de rest van de dertien Externsteine, terwijl, boven op de kam, open stukken van tijd tot tijd voor mooie vergezichten zorgen. Na een afdaling kom je bij de in het romantische Silberbachtal gelegen uitspanning Silbermühle. Het verhaal gaat dat heel lang geleden de dochter van de molenaar trouwde met de geest van de molenvijver. Vanaf die tijd veranderde de molen al het koren in zilver. Het Lipperland werd rijk en de mensen vierden feest in plaats van te werken. Al spoedig kwam er een eind aan de feestvreugde toen het brood opraakte en moest het zilver teruggegeven worden. 

In werkelijkheid werd er aan het begin van de 18e eeuw in het Silberbachtal naar zilver gezocht. Het werd geen succes. De ware rijkdom lag in de kracht van het water, dat verschillende molens aandreef. Niet ver van de Silbermühle zijn nog resten van een slijpmolen te zien.

We volgen de beek die al slingerend zijn weg vindt over rotsblokken en boomwortels. Met de zon op het water en enige fantasie zie je het zilver glinsteren. 


Vanuit het dal klimt de weg omhoog langs zandsteenformaties en door naaldbos. Met een laatste steile klim over boomwortels en rotsblokken bereiken we de 441 meter hoge Lippischer Velmerstot. Onze inspanning wordt beloond met een prachtig uitzicht.

Even verderop komen we bij de hoogste top: de 468 m. hoge Preussischer Velmerstot. Vanaf 1964 was dit gebied niet voor publiek toegankelijk omdat het werd gebruikt als militaire basis. Er stond een NAVO-radarstation en er waren Patriot-raketten gestationeerd. Sinds 2003 is de militaire basis opgeheven en het gebied opengesteld. De Eggeturm zorgt voor een nog mooier uitzicht.

Wie wil kan van hier naar het nabijgelegen Leopoldstal lopen, wat het eindpunt is van de Hermannsweg. Wij gaan door op de Eggeweg en volgen de pijl richting Bad Driburg.