Etappe 2 Rhenen - Opheusden 8,5 km.

Vanaf station Rhenen wandelen we over de brug de Betuwe in. Rechts ligt Rhenen met de markante Cuneratoren. Links de Grebbeberg. Na het mislukken van de Operatie Market Garden barstte hier een felle strijd los waarbij de Duitsers probeerden de geallieerden te verdrijven.

We hebben geen zin in het steile glibberpaadje dat je direct na de brug op wat voor 'n manier dan ook naar beneden brengt. Dus slaan we direct linksaf de rustige Marsdijk op. Nu kijken we vanaf de andere kant op de Grebbeberg. Mooi is te zien hoe abrupt de stuwwal hier eindigt. Na de statige boerderij De Ambtse maakt het asfalt plaats voor een tegelpad. We delen het pad met fietsers en komen uit bij natuurgebied Maneswaard en het Hoornwerk De Spees.  

Van deze eind 18e eeuw door de Fransen aangelegde verlenging van de Grebbelinie is door de Duitsers dankbaar gebruik gemaakt als onderdeel van de Betuwestelling. Achter de replica van de Romeinse wachttoren zijn nog vier kazematten bewaard gebleven en een klimkoker.

Niet aantrekkelijk om hierin af te dalen. Het ziet er donker en nat uit, daar in de diepte.    

We lopen verder over de Rijnbandijk en maken natuurlijk gebruik van het aanbod een zak biologische peren mee te nemen. Ze zijn nog gratis ook en dat doet ons Hollandse hart sneller kloppen. Onze gretigheid gaat niet zover dat we ook het kistje meenemen.

Na het veerhuis en de pont naar de Blaauwe Kamer volgt een struinpad door de Maneswaard. Dat levert weer mooie vergezichten op. Tussen de waterplassen door gaat het op Opheusden aan. We voelen ons welkom hier. Iedereen zegt je gedag.

We kopen nog een lekkere graanreep bij het Kruidvat, maar missen hierdoor net de trein die in het weekend 1x per uur gaat. Niet getreurd. We hebben een heerlijke dag gehad.