Etappe 3 Opheusden - Station Zetten/Andelst 11,5 km.

Vanaf station Opheusden komen we langs de Linge te lopen. Af en toe moeten we even de berm in voor het verkeer. Dat is nu eenmaal zo: asfaltwegen zijn niet altijd te vermijden in de Betuwe. Er zijn hier veel boomkwekerijen. Ik heb zo'n vermoeden dat die in de plaats van fruitbomen zijn gekomen, maar niet minder mooi. Voorbij de electriciteitscentrale wordt het rustiger lopen. Bij een boerderij liggen de voederbieten hoog opgestapeld. De te koop aangeboden aardappelen en uien laten we maar in de automaat liggen.

Even later lopen we "De Heerlijkheid Hemmen" in. Het landgoed doet zijn bijnaam "de parel van de Betuwe" eer aan. We genieten van de slingerpaadjes door het bos en het prachtige park in Engelse landschapsstijl. 

De kasteeltuin is een eldorado voor insecten en vlinders. Een voorbijganger wijst ons op een paar bijzondere insecten met moeilijke latijnse namen waarin ons alleen "blauw", "rood" en "bril" bekend voorkomt. Als we gaan kijken zien we onszelf in de tuinspiegel..........
Van het Huis Hemmen, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitsers zich hadden verschanst, is slechts een ruïne over. Het werd door de geallieerden verwoest.

Het is de moeite waard even van de route af te wijken richting de kerk. Rondom de kerk is het oude stadsbeeld nog behouden.  
We gaan verder langs de Linge en passeren het Washuisje dat vroeger gebruikt werd voor de baron van het kasteel. Wie terug in de tijd en de natuur wil, kan hier overnachten. Slapen in de bedstee en de wc doorspoelen met een emmer water.

We lopen Zetten binnen. Er is juist markt en dat verleidt ons even langs de kramen te lopen. We zijn er echter snel uitgekeken: er zijn slechts 5 kramen.
Op het Wilhelminaplein herinnert het Bevrijdingsmonument aan de heftige strijd die in Zetten is gevoerd. Uiteindelijk konden de Duitsers worden teruggedrongen tot achter de Linge. De tegels met landenwapens op de sokkel van het monument zijn een eerbetoon aan hen die hebben geholpen om dit deel van de Betuwe te bevrijden. 

Vanaf hier is het nog maar een klein stukje naar het station. We vinden het qua openbaar vervoer makkelijker om de etappe hier af te breken en houden Herveld tegoed voor de volgende keer.

Na de herovering van Zetten werd Het Witte Huis aan de Stationsstraat het hoofdkwartier van de Amerikaanse 101ste Airborne Divisie.