• Verschenen: Wandelen rond Ede
  • 15 rondwandelingen in Edese natuurgebieden
  • Ook leuk om cadeau te geven!
  • Prijs: € 14,95
                                        op stap met een knipoog naar het verleden

Landgoed Kernhem

Als je vanuit Ede-Centrum de Amsterdamsweg afloopt, zie je over de Rijksweg (N224) heen,  Huis Kernhem staan, te midden van boslanen en weiden. Het landgoed Kernhem, was oorspronkelijk ongeveer 70 hectaren groot. Ongeveer één derde deel bos. Naar het oosten toe wordt het landgoed door een brede  beukenlaan met het Edese Bos verbonden.

De oudste bekende heer van Kernhem is Udo den Bose. Hij bezat Kernhem in 1453 als leengoed van de hertog van Gelre. Ongeveer 1500 voor Christus woonden hier al Germanen. Van hen stamt nog de grafheuvel in het midden van de doolhof aan het einde van de Doolhoflaan, over de spoorweg. 

Anna Maria Moens was kostschooldirectrice van 1818 tot 1832 en de beroemdste vrouwelijke bewoonster van Huis Kernhem. Haar pompeuze grafmonument, opgericht door dankbare leerlingen, bevindt zich in het Paasbergpark. Huis Kernhem is tegenwoordig in gebruik als trouwlocatie en expositieruimte.

De laatste adellije eigenares, gravin Bentinck, verhuisde na haar huwelijk naar Amerika. In 1970 schonk zij Kernhem aan de gemeente Ede, onder voorwaarde dat haar vaderlijk erfgoed in stand zou worden gehouden. Dat is helaas niet helemaal gelukt. Het deel ten westen van de Lunterseweg is - met instemming van de gravin - aan het landgoed onttrokken voor de bouw van de nieuwe wijk Kernhem.

Het in 1803 gebouwde classistische huis werd in 1975 helemaal gerestaureerd. De wapensteen in de voorgevel herinnert aan het huwelijk van Jacob van Wassenaar (zes wassende manen) en Agnes van Renesse (leeuw tussen gouden blokjes) in 1750. En daarmee ook aan het kasteel dat aan het huidige gebouw vooraf ging.

De boerderijen die door de heren van Kernhem in de loop der eeuwen zijn aangekocht, zijn te herkennen aan de kleuren van de luiken: rood-groen-wit.

FOTOALBUM  LANDGOED  KERNHEM