OP ZOEK NAAR VERDWENEN DORPEN

24. Beulake

Wie over de Beulakerwijde vaart ziet tot zijn verbazing een torenspits boven het water uitsteken. Het kunstwerk van aluminium buizen en radertjes herinnert aan het verdronken dorp Beulake dat enkele meters onder water ligt. Het dorp ging ten onder aan de brandstofhonger naar turf. Toch is daar iets moois uit ontstaan. Door het keiharde ploeteren van turfstekers mogen wij genieten van een prachtig natuurgebied.

We maken een wandel- en vaarroute door het natuurgebied de Wieden. Vanaf het bezoekerscentrum lopen we over het Beulakerpad met aan weerszijden authentieke vervenershuisjes. Waar het pad ophoudt stappen we op de waterbus. De schipper neemt ons mee langs de plek waar tot eind 18e eeuw het dorp Beulake lag. Nadat we in Giethoorn zijn aangemeerd gaan we lopend verder langs de Cornelisgracht en passeren het schilderachtige waterdorp Dwarsgracht. Het Jonenpad geeft ons een mooi inkijkje in de verschillende landschappen van De Wieden: moerasbos, rietkragen, hooilandjes en grazende Lakenvelders. Het pontje van Jonen brengt ons in enkele minuten naar de overkant van de Walengracht. Lange landwegen voeren ons door het Leeuwterveld waar dankzij de inzet van agrariërs de weidevogels zich weer thuis voelen. Door de buurtschap Leeuwte slingeren we terug naar het Bezoekerscentrum.

Let op: Deze wandeling kan alleen gemaakt worden tussen 25 april en 18 oktober. Buiten deze periode zijn de waterbus en het pontje bij Jonen uit de vaart.

Afstand: 8 km. varen met de waterbus
              13 km. wandelen
Deze wandelroute kun je ook fietsen. Houd dan bij het Joneger Wandelpad het fietspad aan.

Startpunt en eindpunt: 
Bezoekerscentrum De Wieden, Beulakerpad 1, 8326 AH Sint Jansklooster  

Parkeren: Parkeerplaats bezoekerscentrum                      

OV: Bushalte Flevoweg, Sint Jansklooster
Ga vanaf de bushalte met de trap naar beneden en rechtdoor. Na ongeveer 200 m. is rechts het bezoekerscentrum

KAART VAN DE WANDELING 

Krt Beulake
172 downloads
GPX Beulake
152 downloads
Route Beulake
148 downloads

Routebeschrijving

Loop vanaf het bezoekerscentrum tussen de vervenershuisjes door naar de aanlegplaats van de boten. Met de waterbus vaar je over de Beulakerwijde naar Giethoorn. Onderweg kom je langs het monument dat herinnert aan het verdronken dorp Beulake. Op het eiland achter het kunstwerk markeren twee bomen de plek waar de kerk heeft gestaan en de begraafplaats lag.

Waar nu de Beulakerwijde ligt was ooit een uitgestrekt veenlandschap. In dit ongerepte gebied vestigden zich boeren die begonnen met het ontginnen van het moeras. Door het afgraven van de grond begon de bodem te zakken en werd het land steeds drassiger. Voor akkerbouw en veeteelt was het niet meer geschikt, maar voor turfwinning des te meer.
Toen in de 16e eeuw de vraag naar turf steeds groter werd ontstonden lange lintdorpen. Zo ook het dorp Beulake langs het Beulakerpad.
Het dorp groeide uit en kreeg zelfs een kerk. In de 17e eeuw ging het echter bergafwaarts.  De handel in turf liep terug en door het afsteken van veen waren de sloten steeds breder en de stroken grond steeds smaller geworden. Op den duur lag het dorp Beulake op een smal stuk land in een enorme grote waterplas. Steeds meer mensen trokken weg. De turfstekers die bleven leidden een zwaar bestaan. Bij stormen en overstromingen wisten ze ternauwernood het hoofd boven water te houden. Toen bij een storm in de nacht van 22 november 1776 de Zuiderzeedijk brak, vluchtten de bewoners zo snel ze konden naar de kerk. Kort daarna werd het dorp overspoeld door de golven. De mensen werden gered, maar het dorp werd niet meer opgebouwd. De meeste verhuisden naar Vollenhove. Toch bleven een aantal trouwe gemeenteleden nog een aantal jaren naar de kerk in Beulake gaan. Na het overlijden van de predikant werd de kerk gesloten. De toren was nog jaren zichtbaar totdat ook deze verdween. Jarenlang werden er nog spullen opgedoken die de bewoners tijdens de vlucht hadden achtergelaten.
In 2014 is een nieuwe toren herrezen welke de herinnering aan het dorp Beulake levend houdt.

Nadat de boot is aangemeerd in Giethoorn loop je naar de ophaalbrug. Ga hier linksaf de brug over en daarna rechtdoor, Cornelisgracht. Eerste weg linksaf, Jonenweg. Je gaat een ophaalbrug over en loopt Giethoorn uit. Blijf de Jonenweg volgen.
Waar de asfaltweg naar links buigt, rechtdoor over het hoge bruggetje.
Bij plaatsnaambord Dwarsgracht rechtdoor en weer een steile brug over. Na een flauwe bocht naar links, linksaf het Joneger Wandelpad in. Aan het eind maakt het pad een scherpe bocht naar rechts. Ga hier rechtdoor over de vlonder en door het hekje. Volg het graspad.
Bij de Paaltjasker door het hek de weide verlaten en verder over het fietspad.
Je loopt de buurtschap Jonen binnen. Koop bij de automaat (ter hoogte van huisnr. 5) een ticket voor het pontje dat vaart over de Walengracht. Aan de overkant het Jonenpad vervolgen.
Op splitsing met wit/rood hek linksaf. Aan het eind van de asfaltweg weer linksaf en de brug over. Op kruising van asfaltwegen linksaf, Leeuwte. Volg deze weg die slingert langs monumentale boerderijen (nr. 43 en nr. 51) tot de parkeerplaats van het bezoekerscentrum.

FOTOALBUM