OP ZOEK NAAR VERDWENEN DORPEN

11. Borgvliet en Hildernisse

Inleiding

In de Middeleeuwen stroomde de rivier de Schelde langs West-Brabant, het gebied dat nu de Brabantse Wal heet. Het was een belangrijke handelsroute naar Antwerpen. De steile rand zoals die nu nog steeds in het landschap te zien is, bestond toen al. Langs deze grens van hooggelegen zandgronden en laaggelegen zeekleigebieden vestigden zich steden en dorpen met kerken, kloosters en kastelen. Het gebied werd geteisterd door stormvloeden die het water tot aan de lippen deed stijgen. De Allerheiligenvloed van 1570 deed de meeste dorpen in zee verdwijnen. Daarnaast viel het gebied door de strategische ligging ook nog eens ten prooi aan oorlogsgeweld.    

Vanaf station Bergen op Zoom lopen we via het centrum en het stadspark Kijk in de Pot 

naar de Binnenscheldeboulevard. Onderweg komen we langs de Gertrudiskapel, die herinnert aan de oorspronkelijke kapel van het verdwenen dorp Borgvliet. Vanaf de steilrand van de Brabantse Wal kijken we uit over het laaggelegen poldergebied en het Markiezaatsmeer. Door de velden komen we bij Hoeve Hildernisse. Deze boerderij draagt de naam van het welvarende dorp Hildernisse dat eind 16e eeuw in de zee verdween. Over de landgoederen Mattemburgh en Lievensberg keren we terug naar Bergen op Zoom.

Afstand: 18 km. of 15 km. (met routeverkorting)

Startpunt: Odolphuskerk, Torenstraat 8, 4365 AE Meliskerke
Eindpunt: Odolphuskerk, Torenstraat 8, 4365 AE Meliskerke                      Openbaar vervoer: Bushalte Dorp, Meliskerke. Loop vanaf de bushalte RD Meliskerke in naar de kerk.          

Parkeren: Parkeerplaats bij de kerk (gratis) op de parkeerplaats Adelaarstraat (gratis)

KAART VAN DE WANDELING 

Kaart Borgvliet
PDF – 6,7 MB 320 downloads
11 Borgvliet
Geografische data – 1,6 MB 306 downloads

DE WANDELGIDS OP ZOEK NAAR VERDWENEN DORPEN

* telt 18 wandelingen

* bevat routebeschrijvingen

* goede (achtergrond) informatie 

* uitstekende kaarten

* mooie foto"s