• Mooie wandelgidsen!
  • Wandelen rond Ede € 14,95
  • Op zoek naar verdwenen dorpen € 14,95
  • Bestellen op deze site
  • Ook verkrijgbaar bij de boekhandel
                                        op stap met een knipoog naar het verleden

OP ZOEK NAAR VERDWENEN DORPEN

8. Jacobswoude

Inleiding

Even ten noorden van Alphen aan de Rijn, bij het kruispunt N207/Kruisweg, heeft bijna 1000 jaar lang het dorp Jacobswoude gelegen. Een metershoge bakstenen zuil met daar tegenover een stenen bank houden de herinnering aan dit verdwenen dorp levend.

vondsten uit de Klokbekercultuur zijn gedaan. Even verder komen we bij de plek waar het verdwenen dorp Wolfhees lag. Slingerpaadjes en bruggetjes leiden ons langs de Wolfhezerbeek. Verspreid over de landgoederen Keijenberg en Quadenoord lag de buurschap Harten. Over het Schilderslaantje lopen we naar de onlangs gerestaureerde Quadenoordse molen, die als enige van de oorspronkelijk negen watermolens is overgebleven. De laatste etappe gaat door het natuurgebied Reijerscamp.

We maken een wandeling over dijken en boerenlandpaden door de Vierambachtspolder met als centraal punt het monument van Jacobswoude. Vanuit Woubrugge lopen we over de dijk richting Alphen aan de Rijn. Via de rand van de bebouwing komen we in de Ridderbuurt. Na de dijk wacht ons een avontuurlijk stuk over de Varkenskade. De bewoners van de Ridderbuurt gingen vroeger over deze veenkade naar de kerk in Ter Aar. Om bij het monument van Jacobswoude te komen is een stuk over het fietspad langs de verkeersweg onvermijdelijk. Gelukkig zijn er verderop weer boerenlandpaden die ons langs akkers met aardappels, spruitjes, voederbieten en graan naar de rietkragen van het Braassemermeer brengen. We lopen al weer snel Woubrugge in dat als een lang lint langs de Woudwetering ligt.

Let op: De route kan tijdens het vogelbroedseizoen van 15 maart tot 15 juni niet worden gelopen. De Varkenskade is dan afgesloten.  

Afstand: 14 km.

Startpunt: Bushalte Kruisweg/Brug Woubrugge
Eindpunt: Bushalte Kerkweg  Woubrugge                           

Parkeren: Parkeerterrein tegenover Vierambachtsweg 5 A, Woubrugge.

KAART VAN DE WANDELING 

Kaart Jacobswoude
Afbeelding – 2,8 MB 97 downloads
8 Jacobswoude
Geografische data – 1,3 MB 82 downloads

DE WANDELGIDS OP ZOEK NAAR VERDWENEN DORPEN

* telt 18 wandelingen

* bevat routebeschrijvingen

* goede (achtergrond) informatie 

* uitstekende kaarten

* mooie foto"s