OP ZOEK NAAR VERDWENEN DORPEN

7. Kootwijk

Inleiding

De wandeling begint al direct met een hoogtepunt: de 13,5 m. hoge uitkijktoren De Zandloper. Bovenop word je getrakteerd op een schitterend panorama over het Kootwijkerzand. Een enorme zandvlakte met stuifduinen, soms begroeid met mos en hier en daar een vliegden. Bij helder weer zie je in de verte het monumentale 

 zendgebouw van Radio Kootwijk, waar we onderweg langskomen. Vanaf de uitkijktoren lopen we langs de rand van het stuifzand en ploegen de Dikke Bart op. Hier liggen onder het zand de restanten van de voorloper van het huidige Kootwijk. In de jaren 1971-1975 is het dorp nauwkeurig opgegraven zodat men vrij precies te weten kwam hoe het er ruim 1000 jaar geleden uitzag. Via een landschap van bemoste zandduinen komen we in een heidegebied met als blikvanger het oude zendgebouw, de Kathedraal. In het laatste deel van de wandeling genieten we nogmaals van deze Veluwse woestijn en struinen dwars over het zand terug naar de Zandloper.     

Afstand: 13 km.

Startpunt Eindpunt: Parkeerplaats uitkijktoren Kootwijkerzand, Houtvester van 't Hoffweg. De Parkeerplaats is bereikbaar vanaf de Heetweg.

KAART VAN DE WANDELING 

Kaart Kootwijk
PDF – 6,7 MB 302 downloads
7 Kootwijk
Geografische data – 1,2 MB 281 downloads

DE WANDELGIDS OP ZOEK NAAR VERDWENEN DORPEN

* telt 18 wandelingen

* bevat routebeschrijvingen

* goede (achtergrond) informatie 

* uitstekende kaarten

* mooie foto"s