OP ZOEK NAAR VERDWENEN DORPEN

12. Ladysmith, Weiwerd, Heveskes en Oterdum

Inleiding

Na de Tweede Wereldoorlog werd Delfzijl door de Nederlansde overheid aangewezen als gebied voor economische ontwikkkeling. De vondst van zout, de ontdekking van een enorme gasbel in Slochteren en de ligging aan de Eems beloofden een gouden toekomst. Er werd een nieuwe buitenhaven aangelegd, de dijken werden op Deltahoogte gebracht en industrieterreinen werden steeds verder uitgebreid. Totdat de economische bloei door de oliecrisis in 1973 tot stilstand kwam. Vier dorpen zijn geheel of gedeeltelijk ten onder gegaan voor fabrieken die nooit kwamen.
Vanuit Delfzijl lopen we eerst noordelijk over de onlangs verhoogde dijk naar wat er nog te zien is van het verdwenen gehucht Ladysmith. Via het wierdenlandschap van Uitwierde en Biessum en slingerend langs het Damsterdiep keren we terug naar Delfzijl. 

Wie wil kan hier de wandeling afbreken door naar het station terug te lopen.
Het zuidelijke deel van de wandeling is voor de echte themaliefhebber en voert door industrielandschap. Onvermijdelijk zijn lange stukken asfalt die ons brengen bij Weiwerd en Oterdum. In de verte zien we van Heveskes alleen het kerkje nog staan, omringd door industrie. Het laatste stuk van de wandeling gaat over de dijk naar Termunterzijl. Het monument van een open hand, met daarin een kerkje, symboliseert het verdriet over het afgebroken dorp Oterdum.

Afstand: 23 km. of 11 km. (met routeverkorting)

Startpunt: Station Delfzijl
Eindpunt: Bushalte Sluis, Termunterzijl                    

Openbaar vervoer: De bus terug naar Delfzijl rijdt alleen op maandag tm. vrijdag

Parkeren: Bij het station Delfzijl (gratis)

KAARTENVAN DE WANDELING 

Kaart Ladysmith 1
PDF – 6,7 MB 299 downloads
Kaart Ladysmith 2
PDF – 6,7 MB 293 downloads
12 Ladysmith
Geografische data – 2,5 MB 284 downloads

DE WANDELGIDS OP ZOEK NAAR VERDWENEN DORPEN

* telt 18 wandelingen

* bevat routebeschrijvingen

* goede (achtergrond) informatie 

* uitstekende kaarten

* mooie foto"s