OP ZOEK NAAR VERDWENEN DORPEN

10. Mariekerke, Poppendamme, Hoogelande en Krommenhoeke

Inleiding

Tijdens het Beleg van Middelburg van 1572 tot 1574 vond er op het platteland van Walcheren een heftige strijd plaats tussen de Spanjaarden en de Geuzen. Zij lieten de dorpen met hun kerken in puin achter. Na de strijd beslisten de Staten van Zeeland welke kerken gerestaureerd zouden worden en welke niet. Werd de kerk niet herbouwd, dan ging  het met het dorpje bergafwaarts en bleef er slechts een gehucht over.
Op deze wandeling komen we door een aantal dorpjes die gekrompen zijn tot een gehucht of nog minder.  
De route loopt over rustige landweggetjes en langs de oevers van watergangen, die we af en toe oversteken met een trekpontje. We komen door het lieflijke gehuchtje Mariekerke waar alleen het stratenpatroon nog herinnert aan het oude dorp. Na Poppendamme, dat nog maar uit zeven 

huizen bestaat, lopen we langs de Domburgse Watergang naar Hoogelande. Bij de idyllisch gelegen kapel kun je even uitrusten en heb je een prachtig uitzicht over een groot deel van Walcheren. In Krommenhoeke herinnert alleen de vliedberg nog aan oude tijden.

Afstand: 18 km. of 15 km. (met routeverkorting)

Startpunt: Odolphuskerk, Torenstraat 8, 4365 AE Meliskerke
Eindpunt: Odolphuskerk, Torenstraat 8, 4365 AE Meliskerke                      Openbaar vervoer: Bushalte Dorp, Meliskerke. Loop vanaf de bushalte RD Meliskerke in naar de kerk.          

Parkeren: Parkeerplaats bij de kerk (gratis) op de parkeerplaats Adelaarstraat (gratis)

KAART VAN DE WANDELING 

Kaart Mariekerke
PDF – 6,7 MB 374 downloads
10 Mariekerke
Geografische data – 1,7 MB 344 downloads

DE WANDELGIDS OP ZOEK NAAR VERDWENEN DORPEN

* telt 18 wandelingen

* bevat routebeschrijvingen

* goede (achtergrond) informatie 

* uitstekende kaarten

* mooie foto"s