OP ZOEK NAAR VERDWENEN DORPEN

15. Oud-Drachten, Smalle Ee en Kloesewier

Inleiding

Drachten is een dorp dat in de loop der tijden als gevolg van vervening steeds verder is opgeschoven. De wandeling begint in de bebouwde kom waar een stenen plattegrond met een monument de plek aangeeft waar de kerk van het oorspronkelijke dorp stond. Al snel lopen we over schelpenpaden langs de waterrijke rand van Drachten naar Smalle Ee. Dit dorpje was vroeger de hoofdplaats van het Smallingerland met een klooster en een belangrijke haven. Na de haven, die er nu verstild bijligt, wacht ons een lang recht stuk over de Bûtendiken. In dit veengebied heeft het dorpje Kloesewier gelegen. 

Daar is nu niets meer van over. Desondanks valt er nog genoeg te zien: weidevogels, petgaten, de Amerikaanse windmotor Herkules en voor wie geluk heeft de zeilen van skûtjes die aan de horizon voorbij glijden. De wandeling eindigt in Veenhoop bij Het Polderhûs waar het goed toeven is op het terras, wachtend op de bus terug naar Drachten.

Afstand: 13 km.

Startpunt: Kerk De Arke, Flevo 161, 9204 JV Drachten                       

Eindpunt: Bushalte De Veenhoop, Veenhoop (belbus De Opstapper).

OV: Bushalte Flevo, Drachten.
Ga vanaf de bushalte de straat Flevo in. 1ste weg LA. Met de bocht mee naar rechts. Aan het eind LA. De kerk bevindt zich aan de linkerhand.

Parkeren: Parkeerterrein winkelcentrum De Drait tegenover de kerk. Gratis.

KAART VAN DE WANDELING 

Kaart Oud Drachten
PDF – 6,7 MB 336 downloads
15 Oud Drachten
Geografische data – 1,2 MB 315 downloads

DE WANDELGIDS OP ZOEK NAAR VERDWENEN DORPEN

* telt 18 wandelingen

* bevat routebeschrijvingen

* goede (achtergrond) informatie 

* uitstekende kaarten

* mooie foto"s