OP ZOEK NAAR VERDWENEN DORPEN

16. Westerdijkshorn, Onderwierum en Menkeweer

Inleiding

Westerdijkshorn, Onderwierum en Menkeweer zijn voorbeelden van dorpen die al vanaf het begin weinig of geen bestaansrecht hadden. Al in de Middeleeuwen was er sprake van achteruitgang en leegloop. Het kerkje werd steeds minder bezocht en kon niet meer worden onderhouden. Uiteindelijk werd het gesloopt, waarna de wierde werd afgegraven om de vruchtbare grond elders te gebruiken. Wat overbleef was een klein stukje van de wierde met daarop een kerkhofje.
Vanuit Bedum komen we al snel bij het eerste pareltje op onze wandeling: de kleurige statige klokkentoren in het gehucht Westerdijkshorn. De toren staat bovenop de wierde, omgeven door oude graven. 

Schapen en kippen lopen er vrij rond. We stappen stevig door langs de Oude Ae naar het tweede pareltje. Verscholen in een bosje ligt het kerkhofje van het kerkdorp Onderwierum. Hier gingen vroeger de inwoners van Onderdendam ter kerke. Over het kerkepad lopen we naar Onderdendam. Van hieruit maken we een uitstapje naar het kerkhofje van Menkeweer. Terug in Onderdendam volgen we het spoor van de trekschuit over het Jaagpad langs het Boterdiep. Na een lang traject door het open landschap van de Oudezijlsterpolder lopen we Bedum weer in.

Afstand: 19,5 km.

Startpunt: Station Bedum                  

Eindpunt: Station Bedum

Parkeren: Bij het station, gratis.

KAART VAN DE WANDELING 

Kaart Westerdijkshorn
PDF – 6,7 MB 344 downloads
16 Westerdijkshorn
Geografische data – 1,9 MB

DE WANDELGIDS OP ZOEK NAAR VERDWENEN DORPEN

* telt 18 wandelingen

* bevat routebeschrijvingen

* goede (achtergrond) informatie 

* uitstekende kaarten

* mooie foto"s