OP ZOEK NAAR VERDWENEN DORPEN

9. Westkapelle, Poppekerke, Boudewijnskerke en Werendijke

Inleiding

Het “eiland” Walcheren heeft het altijd al zwaar te verduren gehad. De voortdurende dreiging van het water, de Beeldenstorm, de Tachtigjarige oorlog, zeeslagen en inundatie pleegden een vernietigende aanslag op de bewoners, dorpen, steden, natuur en cultuur. Maar Walcheren is taai.

Dijken werden aangelegd, steden en dorpen herbouwd en landbouwgronden weer bruikbaar gemaakt. Toch ging het niet met elk dorp goed. Als de kerk verdween, verdwenen langzaam maar zeker ook de bewoners en kromp het dorp ineen tot een gehucht of hield op te bestaan.
We starten onze wandeling bij vuurtoren ”‘t  Hoge Licht” welke ooit de toren was van de St. Willibrorduskerk in het derde dorp Westkapelle. Eerst duiken we het achterland in. Boerenweggetjes en kerkenpaden voeren ons langs Poppekerke en Boudewijnskerke. Om Werendijke te bereiken is een stukje wandelcorvée langs de verkeersweg onvermijdelijk, maar daarna lopen we over onverharde paden langs weilanden en rietkragen met een waterplas richting de duinrand. We klimmen het duin op en worden beloond met een prachtig uitzicht over de kustlijn. Over het hoge duinpad langs de Zeeuwse Rivièra lopen we terug naar Westkapelle.

Afstand: 17 km.

Startpunt: Bushalte Grindweg, Westkapelle
Eindpunt: Bushalte Grindweg, Westkapelle                                       Parkeren: Aan de torenstraat in Westkapelle

KAART VAN DE WANDELING 

9 Kaart Westkapelle
PDF – 6,7 MB 402 downloads
9 Westkapelle
Geografische data – 1,6 MB 356 downloads

DE WANDELGIDS OP ZOEK NAAR VERDWENEN DORPEN

* telt 18 wandelingen

* bevat routebeschrijvingen

* goede (achtergrond) informatie 

* uitstekende kaarten

* mooie foto"s