Twentse tocht Haarmühle - Enschede

Deze wandeling van Truus Wijnen staat beschreven in de wandelgids Twaalf Twentse tochten, uitgegeven door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

De route begint bij de Haarmühle. Het is leuk om hier even rond te kijken. De watermolen kan ook van binnen worden bekeken.

De Haarmühle is een watermolen uit 1619 en een beschermd monument. Het leuke is dat de molen weer in werking is sinds de restauratie van 1988. De watermolen is een onderslagmolen waarbij het water onder het rad doorstroomt.

Over kleine weggetjes gaat het richting het Duitse deel van het Witte Veen. (Witte Venn) Er kan een kijkje genomen worden bij een verscholen vennetje en de route komt langs vogelkijkhutten.

Passeer al wandelend de grens. Kies voor de korte variant (9 km) of ga verder richting Enschede (18 km) Het zijn kleine rusige plattelandsweggetjes langs landerijen en Twentse boerderijen. De wandeling gaat over het landgoed Smalenbroek  en Groot Brunink. 

Geleidelijk gaat het weer richting de grens. Je steekt de grens niet over. Op verschillende plekken staan grensstenen.

Ondertussen wandel je in het natuurgebied het "Witte Veen". Onderweg vlonders en knuppelpaden. Het is een erg vochtig stuk route met zomers veel muggen. Het laatste stuk gaat langs de Buursebeek en kom je weer terug bij de Haarmühle

FOTOALBUM WANDELING HAARMÜHLE - ENSCHEDE