Nijmegen, rivierwandeling Waalsprong

De rivierwandeling uit de wandelgids "De Mooiste Vinexwandelingen" begint bij station Nijmegen Lent en eindigt hier ook weer. Het station is min of meer het hart van de Vinexwijk Waalsprong

Vanaf het perron van het station heb je een mooi uitzicht over het nieuwe  stadsdeel. Loop door het tunneltje met historische foto's van Lent.

In het Lentseveld staan tussen de nieuwe vrijstaande huizen nog enkele oude boerderijen en woningen voor arbeiders. Via enkele straten komen we bij een winkelcentrum en even later bij het Thermioncomplex.

Het Thermioncomplex is een voormalige fabriek van radiobuizen en gloeilampen en halfgeleiders, gebouwd in 1937. Sinds 2012 in gebruik als verzamelgebouw voor bedrijven met ondermeer het Academisch Gezondheidscentrum.

Tegenover het Thermioncomplex staan huizen langs het water met een eigen steiger. De route gaat verder langs een opvallende uitkijktoren van ruim 18 meter hoog. Als werkervaringsproject door jongeren van sloophout gebouwd.

In het Kunstveld aangekomen is duidelijk dat geprobeerd is om "eenvormigheid" van de huizen te voorkomen.

Kunstenaars maakten ontwerpen om de brede rand rond het woonkamerraam op te vullen. Bewoners mochten zelf hun voorgevel kiezen. De naam van de kunstenaar staat op het hekwek vermeld.

In de woonbuurt Plantjevlag zijn op dit moment (november 2017) nog niet alle kavels volgebouwd.

Een bijzonder gebouwd huis komen we in de Baumgartenstraat tegen. Het is en ecologisch CPO 2^1 kap bouwproject.

Voor de gevel is yellow cedar aquawood gebruikt en als isolatie houtvezel.

Het Sedumdak is voorzien van povatex zonnepanelen.

Loop het meest zuidelijke deel van Park Lingezegen in, het Spiegelbos.

Na het verlaten van het park komen we bij de Waal. Klim de dijk op en geniet van het prachtige uitzicht.

Loop in de richting van de stad langs het Fort Boven Lent. Langs de nevengeul - Spiegelwaal genoemd - die gegraven is in het kader van het project Ruimte voor de Waal. (volg bij hoog water alternatieve route) Over de Oudedijk in de richting van de Waalbrug en het gehucht Veur-Lent. Loop de route uit tot station Lent.

Diavoorstelling bij de Rivierwandeling Waalsprong