OP ZOEK NAAR VERDWENEN DORPEN

23. Geersdijk en Emelisse

Noord-Beveland zoals we het nu kennen bestaat pas sinds 1598. Er is ook een ouder Noord-Beveland geweest. Dat is op “quade Saterdach” 5 november 1530 tijdens de St. Felixvloed volledig verdronken. Alleen de kerktorens van Wissenkerke en Kortgene staken nog boven het water uit. Noord-Beveland bleef zo’n 70 jaar een drijvend eiland.
In 1598 is men begonnen het eiland opnieuw te bedijken. Nieuwe polders en dorpen ontstonden volgens een modern patroon: strakke kavels, rechte dijken en voorstraatdorpen. Niet alle verdronken dorpen werden herbouwd en ook niet altijd op dezelfde plek.

Vanaf Geersdijk lopen we langs de kreek die herinnert aan het vroegere riviertje Wijtvliet naar het bietenhaventje. Over een kronkelig pad door de Paardekreek lopen we naar Kortgene. De toren van de kerk heeft als enige de watersnood overleefd. Dan steken we het eiland over en pauzeren nog even op de Emelissedijk waarvan de naam herinnert aan het dorp Emelisse. Nog even verder naar het noorden en we naderen langs een watergang Colijnsplaat.  

Afstand: 13 km. 

Startpunt: Bushalte Provincialeweg Geersdijk,
                 Provincialeweg 27 4494 NA Geersdijk

Eindpunt: Dorpskerk, Havelaarstraat 30 4486BC Colijnsplaat

OV terug naar Geersdijk: Buurtbus 538 Havelaarstraat richting Kortgene (maandag t/m vrijdag). In Kortgene (halte Hoofdstraat) overstappen op lijn 31 richting Kamperland N57. 

Parkeren: In Geersdijk

GPX VD Geersdijk
Geografische data – 1,3 MB 177 downloads
Krt VD Geersdijk
Afbeelding – 669,1 KB 172 downloads
Route VD Geersdijk
PDF – 9,6 KB 166 downloads
Kijkpunten VD Geersdijk
PDF – 277,8 KB 167 downloads

Routebeschrijving

Loop achter de bushalte langs richting plaatsnaambord Einde Geersdijk en ga LA, Stekeldijk. Na ongeveer 75 m. weer LA langs een kreek, Willemspolderweg. Aan het eind RA tot het houten huis. Ga hier haaks LA. Rechts is het oude bietenhaventje van Geersdijk.

Kijkpunt 1 Geersdijk

De kreek waar we langs lopen op de Willemspolderseweg herinnert aan het riviertje de Wijtvliet. Deze smalle zeearm doorsneed tot het jaar 1350  Noord-Beveland en verdeelde het eiland in twee dijkgraafschappen: Beoosten en Bewesten Wijtvliet. Aan het water lag het gehucht Geersdijk dat in 1216 een zelfstandige parochie werd met een kerk waardoor het een dorp werd. Na de overstromingen in 1530 en 1532 en de daarop volgende inpolderingen werd het nieuwe Geersdijk op dezelfde plek herbouwd. Aan de monding van het Wijtvliet werd in 1808 een haven aangelegd voor het vervoer van suikerbieten. Nadat Noord-Beveland met dammen en bruggen werd verbonden met de andere eilanden verdween het vervoer over water en namen vrachtwagens het over. Tegenwoordig wordt het haventje gebruikt voor de watersport.

Volg het asfaltpad met het Veerse Meer aan je rechterhand. Aan het eind RA. Neem het graspad rechts van de dijk. Eerste pad RA, rondje Paardekreek. Volg dit lange kronkelige pad steeds RD en aan het eind naar links buigt. Je komt uit op een breed graspad. Hier RA. Vóór het recreatiepark schuin links omhoog en even verder LA richting Kortgene. Je komt uit op een asfaltweg en gaat RD richting kerk.

Kijkpunt 2 De toren van Kortgene

De toren van de kerk van Kortgene overleefde alle overstromingen. Als een baken in zee hield hij stand. Bij de herbouw van Kortgene werd de toren rondom ingepakt met een tweede muur en werd er een nieuw schip aan gebouwd. De klok met de naam Suzanne maakte de kerk compleet. Deze was bij de verovering van het schiereiland Noirmoutier in 1674 door admiraal Tromp als oorlogsbuit meegenomen uit Frankrijk en aan Kortgene geschonken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de klok door de bezetter uit de toren gehaald om te worden omgesmolten in Duitsland. Tijdens de tocht over het IJsselmeer zonk het schip waarmee de toren vervoerd werd. Na de bevrijding is de klok opgevist en weer in de toren gehangen.

Vóór de kerk RA. Op viersprong RD, Kaaidijk. Neem in de bocht de tweede weg RA, Oost-Bermweg. Loop, waar dat mogelijk is, over de grasstrook links van de sloot. Even voor plaatsnaambord einde Kortgene LA, Boogerdlaan. Op T-splitsing RD, smal graspad. Steeds RD. Je steekt verschillende keren een asfaltweggetje over. Aan het eind RA. Bij verkeersbord Einde zone 60 km. LA. Steek de voorrangsweg over en ga RD, Erreboutsweg. Eerste weg LA, Prinsendijk en daarna eerste weg RA, Prinsenweg. Steeds RD. Na houten brug over de verkeersweg RA, Zuiddijk. Eerste weg LA, Zuidweg. Aan het eind vóór de picknickbank RA, Emelissedijk.

Kijkpunt 3 Emelisse

In het kader van de werkverschaffing kwamen bij het egaliseren van de “Emelisse weie” ten zuiden van Colijnsplaat vier bakstenen sarcofagen met skeletresten aan het licht. Later werden door een groep amateur-archeologen nog veel meer vondsten gedaan waaronder een zandstenen hoofdje. Het waren bewijzen dat op deze plek het dorp Emelisse had gelegen dat in 1530/1532 onder het slib was verdwenen. Emelisse was een vrij belangrijke plaats die al in 1216 als parochie wordt genoemd. Er was een armengasthuis dat bij het dichtbij gelegen nonnenklooster hoorde. Het was een handelsplaats met een markt en een haven. Na de verwoesting van het water is het plaatsje niet meer opgebouwd. Alleen de Emelissedijk herinnert er nog aan.

Eerste weg LA. Op viersprong RD. Je komt uit bij een voorrangsweg. Ga hier LA en direct daarna RA over een wandelpad langs een haag, wilgen en een rietkraag. Volg de watergang tot het eind en ga RA de brug over, Havelaarstraat. Loop door tot de kerk en de bushalte.

FOTOALBUM

Versie 1 16 downloads