Kijkpunten: Brongerga en Katlijk
1. Hervormde kerk in De Knipe
Brongergea was een kleine boerengemeenschap dat was ontstaan in de 11e of 12e eeuw. In de 14e tot 17e eeuw groeide het uit tot een groot kerkdorp dat zich uitstrekte van het hoogveen in De Knipe aan de Schoterlandsche Compagnonvaart tot aan de rivier de Tjonger. Op het grondgebied van Brongergea ontstonden nieuwe kernen zoals Mildam en Nieuw Brongergea, dat later de naam De Knipe kreeg. Na de 16e eeuw nam de betekenis van Brongerga af door verwoesting door de Spaanse troepen, de groei van de nieuwe kernen en de opkomst van Oranjewoud. Een buurtschap bleef over met een kleine kern van bewoning en een begraafplaats met klokkenstoel. Waarschijnlijk is vóór de stichting van dit verdwenen dorpje nóg een Brongerga geweest. Op een topografische kaart uit 1850 staat enkele honderden meters oostelijk, waar nu de uitkijktoren staat, "begraafplaats" vermeld. Hier zijn ooit twee vroeg-middeleeuwse sarcofagen opgegraven.
3. Kerkhof en klokkenstoel van Brongergea
Boven de deuren zien we de naam VAN LIMBURG STIRUM met links het wapen van de familie De Blocq van Scheltinga en rechts dat van de familie Van Limburg Stirum. Charles L.A.J. graaf van Limburg Stirum was getrouwd met Maria De Blocq van Scheltinga. Zij woonde vanaf 1910 op het buiten "Oranjewoud", dat door haar was geërfd.
Door vertrek van stadhouder Willem Friso naar Den Haag raakt het paleis in verval en wordt op den duur zelfs gesloopt. Het huidige landhuis Oranjewoud is omstreeks 1835 op het terrein van het vroegere paleis gebouwd in opdracht van de politicus Hans Willem de Blocq van Scheltinga.