• Verschenen: Wandelen rond Ede
  • 15 rondwandelingen in Edese natuurgebieden
  • Ook leuk om cadeau te geven!
  • Prijs: € 14,95
                                        op stap met een knipoog naar het verleden

Mariekerke, Poppendamme, Hoogelande en Krommenhoeke

  gekrompen

Startpunt van de wandeling:

Bushalte Dorp, Meliskerke

Eindpunt van de wandeling:

Bushalte Dorp, Meliskerke

Lengte wandeling: 15 km 

Horeca onderweg: bij de kerk in Meliskerke, Hof Poppendamme aan de Poppendamseweg

 

krtgekrompendorpen2
202 downloads
Route Mariekerke versie 1
196 downloads
Kijkpunten Mariekerke versie 1
189 downloads
GPX gekrompen dorpen 2
347 downloads

Gekrompen dorpen
Op deze wandeling komen we door een aantal dorpjes die gekrompen zijn tot een gehucht of nog minder. Het proces van achteruitgang werd vooral in gang gezet toen de kerk eenmaal was verdwenen.
In het begin van Tachtigjarige Oorlog werd er in  1572 en 1573 op het platteland van Walcheren hevig gevochten. Kerken werden door de opstandelingen gebruikt als een soort bunker. Het waren bijna de enige gebouwen die van steen waren en boden daardoor bescherming. Heel veel kerken op Walcheren raakten daardoor zwaar beschadigd. Nadat de ergste vijandelijkheden waren geluwd was er in de meeste gevallen niet voldoende geld om de kerken te herstellen. Een niet herbouwde kerk betekende de doodssteek voor een dorp aangezien zo’n gebouw niet alleen een godsdienstige functie had maar ook een belangrijke rol speelde in het maatschappelijke leven. Alle activiteiten van het dorp speelden zich af in en om de kerk.  

Routebeschrijving

Loop vanaf de rotonde richting Grijpskerke (burgem. Huysmanstraat). 2e straat LA (Valkenburgstraat). Einde weg RA. 1e weg RA  (Klienkerpadje). Eind RA( Jan Vaderstraat). Na Jan Vaderstraat nr. 22 LA  (fietspad). RA Molenpad. LA Molenweg. Na huisnr. 9 RA (Kruisweg). 

Je loopt het gekrompen dorp Mariekerke in. 

Vervolg Kruisweg RD. Einde Kruisweg voorrangsweg oversteken en RD (Poppendamseweg). Je loopt het gekrompen dorp Poppendamme in. Even verder staat rechts van de weg een informatiebord.

Na de imkerij RD Poppendamme uitlopen. Na de brug over de watergang RA (wandelvoetpad). Volg het pad over het bruggetje langs het water (aan de rechterhand). Trekpontje naar de overkant. Bij asfaltpad, bij de brug RA. Bij T-splitsing LA (Zwagermansweg) Hoogelande in.

Voorrangsweg oversteken en ongeveer 80 meter verder staat rechts het kerkje. 1e weg RA (Steenheulweg). 1e weg RA (Krabbeneiland). Als je Krommenhoeke in komt 1e weg RA (Krommenhoeke). Aan het eind voor de voorrangsweg staat het infobord. 

Voorrangsweg oversteken en LA (fietspad) 1e weg RA (Krommenhoekseweg). 1e weg LA (Kluithoekweg). T-splitsing RA (Meliskerkseweg). Einde weg oversteken en LA. Over fietspad RD tot de rotonde. Links van de rotonde is de bushalte.

Diavoorstelling